StoryEditor

Tomanovej dôchodky potopil zle otočený prst

30.10.2007, 18:49
Je utorok 14:52. Práve v tejto chvíli parlament hlasuje o jednom z najdôležitejších zákonov. Doteraz všetko nasvedčovalo tomu, že otvorenie druhého piliera na pol roka pre vstupy aj výstupy, či zvýšenie odvodov, prejde.
Je utorok 14:52. Práve v tejto chvíli parlament hlasuje o jednom z najdôležitejších zákonov. Doteraz všetko nasvedčovalo tomu, že otvorenie druhého piliera na pol roka pre vstupy aj výstupy, či zvýšenie odvodov, prejde. Presne tak, ako to vo svojej novele zákona o sociálnom poistení po dohode koaličných lídrov navrhla ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD).

Fatálny chaos
Lenže odrazu je všetko inak: Spravodajkyňa Jana Vaľová zo Smeru informuje o jednom z dvanástich pozmeňovacich návrhov exministerky práce Ivety Radičovej. Ten mal vypustiť  z novely zákona o sociálnom poistení možnosť dobrovoľne vstúpiť do druhého piliera.

Predseda parlamentu Pavol Paška dáva pokyn na hlasovanie. V tom predseda sociálneho výboru Jozef Halecký ukazuje plénu vztýčený palec, čím chcel svojim straníckym kolegom z ĽS-HZDS „tajne“ naznačiť, že majú návrh odobriť. Rovnaké gesto má už aj Vaľová. Hlasovanie končí a parlamentná tabuľa hovorí jasne: 130 prítomných, z toho 129 je za. Ten jediný hlas proti patrí práve Vaľovej.

V tom vznikne v parlamentnej hale veľký ruch a chaos. Vaľová nechápavo pozerá na ministerku Tomanovú. Tá dvíha ruky smerom ku koaličným poslancom a neveriacky krúti hlavou. Po nedorozumení sa postaví a opúšťa sálu. Opozícia sa smeje a tlieska, koalícia nemá slov. Situáciu ešte podčiarkuje fakt, že návrh o dobrovoľnom vstupe a výstupe poslanci odhlasovali len niekoľko minút predtým a o pozmeňovacích návrhoch už de facto rozhodovať nemali. Po druhom hlasovaní však mladí ľudia do druhého piliera vstúpiť musia, no vystúpiť môžu.

„Som nová“
Podľa Tomanovej pri hlasovaní zlyhal ľudský faktor. „Ak by sa poslanci v parlamente správali seriózne a zbytočne by nedráždili ľudí, tak asi by to takto nedopadlo," dodala. Jana Vaľová zasa „zle otočený palec“ vysvetlila nervozitou: „Keďže som nový poslanec, tak si myslím, že mám na takúto chybu právo".

Novelu by teraz mal podpísať prezident Ivan Gašparovič, no ten ju zrejme vráti späť do Národnej rady. „Prijal sa zákon, ktorý je rozporuplný a popiera základné princípy tvorby právnych predpisov a právneho štátu. Jediným spôsobom, ako toto ustanovenie opraviť, je opätovné prerokovanie zákona v parlamente,“ tvrdí zástupca riaditeľa Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied Jozef Vozár.

Viac o téme nájdete v stredajších Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:34