StoryEditor

Obama postavil Čechov do radu

Šéf českej opozície Jiří Paroubek vyzeral včera o desiatej ráno nazlostene. Na stoličke uprostred prominentného VIP sektora tesne vedľa pódia, kam mal každú chvíľu prísť americký prezident Barack Obama, vedľa neho sedela iba kandidátka na post líderky ľudovcov Michaela Šojdrová.

Za zamračenú tvár Paroubka zrejme mohol fakt, že sa k pódiu dostal až po tom, čo musel vystáť viac než polhodinový rad v Nerudovej ulici pod Hradčanským námestím, aj keď pozvánka sľubovala podstatne hladší priebeh.

Ľudia vybavení špeciálnym VIP lístkom od americkej ambasády to totiž mali včera na Hrade mať podstatne jednoduchšie, než bežní "smrteľníci". Malo ich byť málo, a preto sa nemali tlačiť v rade pred bezpečnostnou kontrolou, mali si byť všetci rovní a k Obamovi to mali mať blízko  -- stačilo im vyjsť len po Nerudovej ulici.

Ako to už však býva, z predpokladov sa naplnil len jediný -- ten posledný. Najprv ostré dámy a páni z tajných služieb uzavreli o 8.20 hod. VIP vchod, takže sa diplomati v oblekoch začali radiť do vzorového štvorstupu. Vzhľadom na to, že znovu otvorili až o 9.10 hod., vytvorili dokonalý rad českej elity -- medzi "obyčajnými diplomatmi a poslancami" poslušne stál vicepremiér Alexandr Vondra, podpredsedníčka Poslaneckej snemovne Miroslava Němcová, donedávna horúci kandidát na "letného premiéra" Marek Mora a krátku chvíľu dokonca i Paroubek.

Akýsi vysoko postavený generál so zjavne špičkovou kondíciou prišiel na miesto cez policajné zátarasy v tmavomodrom vozidle Škoda Superb s majáčikom. Nikto sa nad tým nepozastavoval -- prečo by práve vojaci mali chodiť do kopca peši ako nejakí obyčajní veľvyslanci?

Demokratická rovnosť v rade sa však rozpadla s novým otvorením vchodu. Prvým "ranným vtáčaťom" medzi politikmi bol minister pre miestny rozvoj Cyril Svoboda, ktorý dlhý čas sedel sám v piatich radoch stoličiek pre politikov už pred ôsmou hodinou. Politici potom sedeli bez ohľadu na vek a fyzickú kondíciu. Bolo tiež zaujímavé sledovať, koľko je VIP detí.

Úradujúci minister školstva Ondrej Liška sa nechal zlákať do stojaceho davu, rovnako ako (budúci premiér či minister?) Jan Kohout, úradujúci námestník ministra zahraničných vecí. Čoskoro tu bolo vidieť biznismenov ako "lovca hláv" Jana Bubeníka alebo riaditeľa televízie Nova Petra Dvořáka. Kút pri soche Tomáša G. Masaryka sa rýchlo zaplnil až krátko pred príchodom hlavnej hviezdy zo Spojených štátov. V role predskokanov, ktorí si potriasli rukami s ľuďmi v prvom rade, boli český prezident Václav Klaus a premiér Mirek Topolánek.

Zaujímavé bolo pozorovať tváre sediacich počas prejavu -- z ich minitribúny totiž nebolo vidieť na obrovskú obrazovku s titulkovým prekladom. Väčšina sa smiala a tlieskala na tých správnych miestach, niektorí sa však tvárili celý čas kyslo. A keď americký prezident hovoril, že "misia NATO v Afganistane je kľúčová pre bezpečnosť ľudí na oboch stranách Atlantiku", väčšina hláv sa pootočila Paroubkovým smerom.

O nič jednoduchšie to včera na Hrade nemali ani obyčajní ľudia. Keď chcela mestská polícia upokojiť rozvášnený dav, ktorý sa hrnul na Hradčanské námestie, zvolila na to "originálny" spôsob. "Ustúpte ešte 20 metrov. Dozadu, dozadu, nehrňte sa," znelo po česky z megafónu. Ľudia sa na seba nechápavo pozerali. V dave totiž bolo viacero Američanov, ktorí prosbám polície vôbec nerozumeli. "What´s going on?" otáčali sa po sebe ľudia. "Ustúpte, prečo to nechápete," rozčuľoval sa strážnik, ktorý sa predieral davom. "Možno by ste im to mali povedať po anglicky," ťukal si na čelo jeden z prizerajúcich sa Čechov, ktorý tiež mieril na prejav amerického prezidenta.

Odpoveď policajta bola jednoznačná. "Po anglicky neviem. Tak im to niekto vysvetlite." Nikto mu však nepomohol. Preto sa do toho ešte s ďalšími strážnikmi pustil sám. "Please, please," kričali spolu strážnici a začali strkať do ľudí. Situáciu musel vyriešiť až antikonfliktný tím, ktorého členovia začali slušne česky aj anglicky vysvetľovať ľuďom, aby trochu ustúpili.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:28