StoryEditor

Za spreneveru až osem rokov

09.07.2003, 00:00

Justičnej polícii sa v uplynulom období podarilo zdokumentovať trestnú činnosť súvisiacu so založením a nezákonným navŕšením základného imania DMD Holdingu, a. s., a prevodmi akcií iných spoločností z FNM a ministerstva hospodárstva na DMD. Vyšetrovateľ začiatkom tohto týždňa obvinil celkovo 11 osôb z trestného činu sprenevery, zneužívania právomocí verejného činiteľa a porušovania pravidiel hospodárskeho styku. Medzi obvinenými, ktorí mali trestnú činnosť páchať v rokoch 1994 až 1998, je okrem prezidenta Prezídia FNM Štefana Gavorníka aj 6 ďalších členov Prezídia FNM, traja členovia Výkonného výboru FNM a exminister hospodárstva Karol Česnek. Ako informoval minister vnútra Vladimír Palko, škoda, ktorú doteraz justičná polícia vyčíslila, dosiahla v prípade rezortu hospodárstva takmer 1,2 mld. Sk, pri FNM ide o škodu 4 mld. Sk. Obvinení, ktorým hrozia tresty od 2 do 8 rokov odňatia slobody, sú stíhaní na slobode.
Do konfliktu so zákonom sa bývalí funkcionári FNM a vtedajší minister hospodárstva dostali po tom, čo sa opakovane po založení a v rokoch 1996 a 1997 pokúsili previesť finančné sumy na DMD, aby zvýšili jeho základné imanie. Pritom, podľa ministra Palka, ich konanie bolo v rozpore so štatútom FNM, zákonom o privatizácii štátnych podnikov. Zároveň konali bez toho, aby tieto transakcie prerokovala vláda a svojimi uzneseniami rozhodla o podobnom postupe. Rovnako neoprávnene pri viacerých pokusoch previedli na DMD akcie firiem ZŤS Martin, ZŤS Dubnica nad Váhom, ZVS Dubnica nad Váhom, Konštrukta Industry, Konštrukta Defence, ZTS Hriňová, Martin Diesel, Martinmetal a Považské strojárne.
Nezákonný postup Prezídia FNM sa mal týkať aj schválenia predaja akcií spoločnosti Husam Zvolen v nominálnej hodnote 47 mil. Sk spoločnosti Husam Inginiering za 9,5 mil. Sk. Štátu tým vznikla škoda v sume 37 mil. Sk. V rozpore so zákonom mali členovia prezídia fondu postupovať aj pri schválení predaja ďalších akcií Husamu Zväzu strojárskeho priemyslu. Akcie v hodnote 40 mil. Sk získal zväz sa symbolickú 1 korunu.
Palko nevylúčil, že obvinenie bude ešte rozšírené aj na iné trestné skutky. Pripustil zároveň, že obvinení konali organizovane, vyšetrovateľ však v súčasnosti nedal podnet na stíhanie za trestný čin zosnovania zločineckej skupiny. Značný odstup medzi časom spáchania trestných činov a vznesením obvinenia vidí Palko v nedostatku vôle vyriešiť závažné kauzy a v zložitej dokumentácii skutkov, medzi ktoré patrí aj namáhavé zisťovanie výsledkov hlasovania kolektívnych riadiacich orgánov.
V súčasnosti sa nepripravuje žiadosť na Generálnu prokuratúru SR, ktorej prostredníctvom by mohol dozorujúci prokurátor kauzy požiadať o zbavenie imunity poslancov NR SR v tom čase pôsobiacich v štátnych orgánoch či v riadiacich orgánoch DMD. Je však pravdepodobné, že vyšetrovateľ na objasnenie niektorých okolností kauzy predvolá na vypočutie aj súčasných poslancov NR SR za HZDS či Klubu nezávislých poslancov a vtedajších členov Dozornej rady DMD Holdingu Milana Cagalu, Jána Gabriela, Ivana Kiňu, Tibora Mikuša či Milana Reháka. Rehák bol okrem pôsobenia v DMD spolu s poslancom Igorom Pinkavom aj členom Výkonného výboru FNM. O zbavenie imunity Reháka a Pinkavu už prokurátor požiadal v inej kauze sprenevery prostriedkov FNM. V prípade DMD sú obvinení aj bývalí členovia Prezídia FNM Ján M., Ján P., Jozef M., Jozefína M., Ivan Ľ. a Pavol K. a z členov výkonného výboru Karol Danis, Ján Kato a Ján Porvazník.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 01:32