StoryEditor

Ďalšie obvinenie v kauze vlakov

14.01.2003, 23:00
V kauze železničného tendra na dodávku ľahkých motorových jednotiek pribudlo ďalšie obvinenie. Generálna prokuratúra (GP) SR preveruje obvinenie bývalého federálneho ministra zahraničného obchodu Jozefa Bakšaya z trestného činu prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody.

Podľa výpovede bývalého poslanca NR SR, Víťazoslava Morica, ktorý sa v súvislosti s tendrom skloňuje kvôli svojmu vzťahu k spoločnosti ŽOS Vrútky, mal totiž J. Bakšay požadovať 860 tisíc eur, čo je približne 35 mil. Sk. Bakšay pokladá všetky tvrdenia, ktoré na verejnosti odzneli za absurdné a je zvedavý aj na výpoveď V. Morica. "Vyžiadam si Moricovu výpoveď, a ak tam tieto veci budú uvedené, okamžite podám trestné oznámenie, je to totiž výmysel," povedal včera pre HN exminister vlády ČSFR. Bakšay tiež zvažuje obvinenie SR z porušenia ľudských práv vzhľadom na zverejnenie jeho mena v súvislosti s touto kauzou bez právoplatného rozsudku. Dodal tiež, že doteraz nedostal ani jedno uznesenie o obvinení, pričom predchádzajúce uznesenie bolo vydané už v septembri minulého roku.
Ako sa včera pre HN vyjadril tri hodiny po svojej operácii V. Moric, trvá na tom, že hovoril pravdu: "Pravda je na našej strane." Vzhľadom na svoj zdravotný stav sa ďalej k celej záležitosti nevyjadroval. Bakšay mal kontaktovať Morica pre jeho blízky vzťah k ŽOS Vrútky, ktorá je členom konzorcia, uchádzajúceho sa o zákazku. Moric ponuku odmietol a napokon vypovedal. "O tomto tendri sa už povedalo toľko klamstiev, že bolo treba povedať aj to, ako to naozaj v skutočnosti bolo," vyjadril sa k tendru.
Podľa spisu GP SR sa z Bakšayovej iniciatívy obaja stretli v roku 2001 neďaleko Brna v Českej republike. "Obvinený sa tam vyjadril, že vie ovplyvniť výsledok tendra na 35 ľahkých motorových jednotiek pre Železničnú spoločnosť," vyhlásil Ján Bernát, riaditeľ Úradu špeciálneho prokurátora GP SR. "Požadoval za to 430 tisíc eur s tým, že ak dosiahne úspech, bude požadovať ďalších 430 tisíc, a v prípade, že úspech nedosiahne, preddavok vráti," pokračoval Bernát.
V kauze železničného tendra vyšetrovatelia už v septembri obvinili okrem Bakšaya aj bývalého ministra dopravy Jozefa Macejka, vtedajšieho štátneho tajomníka rezortu dopravy Michala Baloga a vedúceho úradu rovnakého ministerstva Petra Klučku. Macejko, Balog a Klučka boli obvinení zo zneužívania dôverných osobných informácií o štátnej zákazke na nákup vlakových súprav v prospech spoločnosti Alstom, ktorého sa mali dopustiť začiatkom minulého roka. Víťazom tendra Železničnej spoločnosti na nákup 35 motorových jednotiek sa stalo slovensko-švajčiarske konzorcium DMU GTW, združujúce ŽOS Vrútky a švajčiarsky Stadler Busnang AG. Neúspešný uchádzač francúzsky Alstom však dodatočne predložil vylepšenú cenovú ponuku. Jozef Bakšay mal podľa predchádzajúcich informácií v bratislavskej reštaurácii Traja mušketieri hovoriť o odmene v prípade úspechu francúzskej spoločnosti. V reštaurácii sedel aj exposlanec Peter Kresánek, ktorého list premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, zverejnený v médiách, vyvolal okolo tendra škandál. Tender stál Macejka hlavu. Jeho nástupca Ivan Mikloš 5. septembra výsledky súťaže zrušil a minister dopravy novej vlády Pavol Prokopovič sa s jeho rozhodnutím stotožnil.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:57