StoryEditor

Turecko obnovilo prístup na YouTube

28.01.2008, 12:09
Turecké súdy nariadili minulý týždeň tamojším telekomunikačným spoločnostiam, aby zablokovali prístup na videoportál YouTube. Zákaz, ktorý trval necelých šesť dní, dnes skončil

Turecké súdy po šesťdňovej blokáde opäť povolili prístup na internetovú stránku YouTube.com. Populárny videoportál bol tak už po druhýkrát zablokovaný zo strany Turecka. Oficiálnym dôvodom týchto blokád boli videá, ktoré sa na stránke www.youtube.com nachádzali. Na vine boli najmä videopríspevky, ktoré nevhodným a urážlivým spôsobom zobrazovali otca tureckého národa Mustafu Kemala Ataturka. Práve on je totiž považovaný za tvorcu moderného Turecka. Akékoľvek zneváženie jeho osoby, či autority je v Turecku zakázané.


Odborníci na tureckú problematiku sa zhodujú, že ide o preventívne opatrenie zo strany tamojších súdov. Na portáli YouTube vedie Turecko a Grécko akýsi virtuálny boj, v ktorom sú vzájomné urážky a strety pomerne časté.


Po prvýkrát nariadili turecké súdy zákaz prístupu na YouTube v marci minulého roka. Ten však trval len necelé dva dni. Prístup na internetovú stránku sa obnovil po tom, čo z portálu zmizli inkriminované videá. Zatiaľ posledný (v poradí druhý) zákaz, ku ktorému došlo minulý týždeň, trval 6 dní.


Turecko, ktoré sa snaží o vstup do Európskej únie si týmito zákazmi značne pohoršilo. Podľa niektorých médií sú kroky miestnej jurisdikcie v rozpore so slobodou prejavu a nemajú opodstatnenie v modernej demokratickej, ale hlavne slobodnej Európe.


Turecko však koniec koncov nie je osamotené v boji proti nevhodným videopríspevkom. K rovnakým krokom pristúpili v minulosti Thajsko či Maroko. Vo všetkých prípadoch šlo o reakciu miestnych úradov na videá, ktoré nekorešpondovali s politickým presvedčením vládnej moci.


Zdroj:
WARC
International Herald Tribune

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:50