StoryEditor

Nokia mierni na internet

12.05.2008, 10:30
Nokia chce výrazne zmeniť svoju firemnú stratégiu. Namiesto tradičného výrobcu mobilných zariadení chce byť vnímaná viac ako internetová spoločnosť. Tento krok súvisí najmä s jej výraznejšou podporou softvérových riešení.

Počas minulotýždňového každoročného stretnutia akcionárov fínskej spoločnosti Nokia jej výkonný predseda Olli-Pekka Kallasvuo oznámil, že spoločnosť chce na trhu pôsobiť viac ako internetová spoločnosť a nie ako tradične vnímaný výrobca mobilných telefónov.


"Spoločnosti ako Apple, Google a Microsoft nie sú našimi priamymi konkurentmi, ale patria medzi najvplyvnejšie, s ktorými musíme na trhu súperiť. Neurobme chybu: Túto výzvu berieme vážne a bojovne." povedal akcionárom Kallasvuo.
Nokia sa chce touto zmenou postoja pripraviť na výraznú zmenu trhu, na ktorom čoraz viac pôsobia spoločnosti zaoberajúce sa mobilnými riešeniami. Apple s mobilným telefónom iPhone udal cestu ďalšieho vývoja dotykového ovládania a dizajnu, Microsoft sa už dlhšiu dobu venuje hlasovému ovládaniu mobilných zariadení a počítačov a Google ráta najmä s masívnym rozvojom mobilnej reklamy aj prostredníctvom svojho operačného systému Android.


Jedným z prvých krokov fínskej spoločnosti je reorganizácia štruktúry jej výrobných segmentov pod zariadenia a služby z predchádzajúcich troch divízií. Nezmenená súčasť firmy v spolupráci so Siemensom sa bude aj naďalej venovať mobilnej infraštruktúre. Nokia si taktiež mnoho sľubuje od prebiehajúcej akvizície GPS spoločnosti Navteq. Prostredníctvom kúpy tejto spoločnosti chce vstúpiť na nový trh navigačných zariadení a cielenej reklamy.


Zdá sa, že budúcnosť vidí Nokia najmä v softvérových riešeniach svojich zariadení. Mobilné telefóny sa už dnes predávajú s takmer minimálnymi hardvérovými rozdielmi a do popredia sa dostáva najmä softvérová podpora, ktorá sa napokon odrazí aj v cene prístroja.


Zdroj:
cnn.com
arstechnica.com

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:22