StoryEditor

Majský vyhral, súd ho pustil von

Bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský začína vyhrávať na súdoch. Po tom, čo mu pred dvoma týždňami Najvyšší súd SR zrušil 12-ročný trest za údajné tunelovanie nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia, ho včera pustili na slobodu.

Ústavný súd SR ešte v utorok rozhodol, že Majského väzba je nezákonná. V tej sa ocitol kvôli pokusu o vycestovanie do cudziny, takisto sa nezdržiaval na jednej z adries a nepreberal zásielky. "Toto rozhodnutie o obmedzení osobnej slobody považujeme za účelové, v rozpore s ústavnými princípmi vzťahujúcimi sa na človeka - občana," vyhlásila včera riaditeľka Kancelárie predsedníčky Ústavného súdu Ľubica Mackovičová.

Oblek, igelitka a sľub
Majského pustili na slobodu takmer po roku včera popoludní. "Som nevinný. Cítim sa dobre, lebo konečne zvíťazila spravodlivosť," povedal novinárom krátko na to, ako opustil bratislavský Justičný palác. Oblečený v tmavom obleku s kravatou a žltou igelitkou sa pretlačil davom čakajúcich novinárov a nastúpil do Mercedesu svojho advokáta Petra Filipa.

Pred odchodom ešte prisľúbil, že zostane na Slovensku a bude chodiť na súdne pojednávania. Najvyšší súd musí navyše Majskému uhradiť aj súdne trovy vo výške 7 500 korún, na včerajší verdikt reagovať nechcel.

Záťah v Obyciach
Majský sa dostal na Špeciálny súd kvôli podozreniu z tunelovania nebankového impéria BMG a Horizont. Jeden verdikt už v apríli vyniesol a Majského ako hlavu zločineckej skupiny, ktorá pripravila nebanky až o 800 miliónov korún, poslal do väzenia na 12 rokov. Najvyšší súd SR však pre závažné procesné chyby rozsudok zrušil a prípad vrátil na začiatok.

Do väzby sa podnikateľ vlani v decembri vrátil, keď Špeciálny súd na neho vydal zatykač - nebol na bratislavskej adrese, ale na ranči v Obyciach pri Zlatých Moravciach. Tam ho aj polícia zatkla. Najvyšší súd neskôr potvrdil predĺženie Majského väzby do konca novembra.

"Konečne je doma"
Z väzby išiel Majský priamo za svojou rodinou. "Je v Bratislave a je rád, že už je konečne doma. Celá rodina sa tešíme," povedala pre HN jeho dcéra Eva Majská.

Zdôraznila, že otcove prepustenie z väzby vítajú a veria, že je nevinný. "Je veľmi dobre, že sa to takto stalo, hlavne pre jeho psychiku." Majského advokát Filip zdôraznil, že dôvod na väzbu jednoducho nebol. "Mohol som len využiť opravné prostriedky a postupovať v súlade s právnym poriadkom. Našťastie sa na konci objavilo rozhodnutie, ktoré hodnotím vysoko pozitívne."
Najvyšší súd sa k veci nechcel vyjadrovať: "Nemáme dôvod," odkázali nám z kancelárie predsedu Milana Karabína.

Reagovať zatiaľ nechcela ani hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková. "Zatiaľ nemáme nič oficiálne v rukách, pretože nemáme rozhodnutie Ústavného súdu ani spis, ktorý je na Najvyššom súde." Zatiaľ preto nie je istý ani termín ďalšieho pojednávania.

Práca nátlakovej skupiny?
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka čelil ešte v roku 2004 kritike, keď Majského prepustil na slobodu, pretože pominuli dôvody väzby. Včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu komentoval stroho. "Beriem to ako fakt." Pre exministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH) je prepustenie Majského z väzby nepochopiteľné. "Tam nebolo podozrenie, že by utiekol, tam nebolo podozrenie, že by sa vyhýbal hlavnému pojednávaniu, on to proste robil. Snažil sa utiecť, vyhýbal sa hlavnému pojednávaniu, tam tá vec bola jasná," konštatoval pre TASR.

Lipšic naznačil, že prepustenie Majského z väzby mohlo byť v záujme niektorej nátlakovej skupiny. "To, že existovali vždy tlaky - v minulosti aj v súčasnosti - na prepustenie Jozefa Majského, je pravda. Pravdou však je, že pokiaľ ja som bol na ministerstve spravodlivosti, pán Majský bol vo väzbe, teraz je na slobode."

Firmy riadia deti
Podnikateľské impérium, ktoré bolo v časoch svojho vzostupu ohodnotené v miliardových sumách, prevzali po Majského vzatí do väzby jeho deti. Eva, Erik a Jozef Majský mladší dnes podľa informatívneho výpisu Obchodného registra SR figurujú v desiatkach firiem. Ide o spoločnosti, ktorých spoločným menovateľom je v prevažnej väčšine Sipox Holding - vlajková loď rodiny Majských so základným imaním viac ako 1,3 miliardy korún.

Napriek tomu, že predsedníčkou predstavenstva Sipoxu je dcéra Eva, ona sama hovorí, že v porovnaní so svojimi bratmi má v rámci rodinných firiem rovnaké postavenie. "Sme traja súrodenci, každý máme na starosti niečo. Niekde sme vo vyššej funkcii, niekde v nižšej. Sme si absolútne rovní v práci aj v rámci riadenia spoločnosti." Ich firmy sa orientujú na strojárstvo, elektronický priemysel, poľnohospodárstvo, hotelierstvo, ale aj poľovníctvo.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:56