StoryEditor

Wikipédia chce kontrolovať obsah. Redaktori sú proti

27.01.2009, 10:44
Autor:
ČTKČTK
Internetovú encyklopédiu Wikipédia zachvátil redakčný spor, ktorý podľa stanice BBC vyvolal jej zakladateľ Jimmy Wales. Ten totiž navrhol zaviesť kontrolu a schvaľovanie textov od nových prispievateľov pred ich publikovaní, čo sa však nepáči niektorým redaktorom a používateľom portálu.

Zmena pravidiel by bola radikálnou zmenou filozofie Wikipédie, ktorá v zásade umožňuje editovať takmer akýkoľvek článok v encyklopédii každému používateľovi internetu. Rozporuplný návrh prišiel po tom, čo podľa BBC testové úpravy stránok senátorov Roberta Byrda a Edwarda Kennedyho vyvolali nepravdiví dojem, že sú obaja mŕtvi.

Wales požaduje systém revízií, ktorý umožní, aby všetky zmeny v encyklopédii Wikipédia od nových, či neznámych používateľov schvaľoval pred ich publikovaním niekto z redakcie serveru. Nepravdivé správy podľa neho poškodzujú server. Wales vyzval kritikov svojho návrhu, aby prišli s vlastnými doplňujúcimi návrhmi, pričom vyjadril ochotu pristúpiť ku kompromisu.

Systém kontroly príspevkov už takmer rok vykonáva podľa BBC nemecká edícia Wikipédie. Kritici však upozorňujú, že tento proces je pracovne náročný a niektoré zmeny sa v praxi prejavujú až po niekoľkých dňoch, v extrémnych prípadoch týždňoch.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 06:13