StoryEditor

Lacnejší Prius?

07.08.2007, 16:53
Líder na trhu hybridných automobilov Toyota sa snaží vyvinúť lacnejší model populárneho nízkonákladového vozidla Prius. Informuje o tom BusinessWeek.com.
Toyota Prius sa stala lídrom na trhu hybridných automobilov o čom svedčí jej predajný úspech a tiež fakt, že ľudia sú ochotní priplatiť si za automobil, ktorý je menej náročný na spotrebu pohonných hmôt a tým viac šetrný k životnému prostrediu. Palivový motor auta využíva pri prevádzke ešte prídavný elektrický motor, ktorý napríklad udržuje konštantnú rýchlosť vozidla a tým sa spotreba paliva šetrí. Posledná správa Toyoty však stavia všetky rovnice na hlavu! Včlenením väčších, trvácnejších batérií a plug-inov umožňujúcich celonočné nabíjanie Toyota experimentuje s vytvorením modelu Prius - primárne poháňaným elektrickým motorom, ktorý využije palivo iba v absolútne nevyhnutnom prípade. Prius s takýmto pohonom by dokázal prejsť 800 km len za necelé 4 litre benzínu. Toyota tým predstavuje len náznak komercionalizácie vozidla, ktoré je primárne poháňané batériami a pritom zachováva komfort klasického automobilu na benzín.

Toyota Motor Sales USA a Toyota Motor Corporation vyvíja tento hybridný plug-in (PHEV) v spolupráci s kalifornskými univerzitami Irvine (UCI) a Berkeley (UCB) a tiež Japonskou vládou. Prototyp PHEV systému zabezpečuje plnú funkčnosť aj pri súčasnom modeli Prius jednoduchým prepínaním elektrického alebo benzínového módu, príp. ich kombináciou. Komerčný úspech hybridnej technológie je preto v súčasnosti najvyššou prioritou Toyoty.

Doteraz sa predalo viac ako 60% všetkých hybridných automobilov v USA, no analytici z The Detroit News odhadujú tento vývoj na 80% . "Cenový benefit nákupu hybridných vozidiel sa stáva stále viac zaujímavý práve rastúcimi cenami benzínu", tvrdí Jim Lentz, viceprezident Toyota Motor Sales. "Predpokladaný predaj hybridných automobilov značiek Toyota a Lexus v USA predvídame na štvrť milióna kusov ešte do konca tohto roka." Štúdia Národného laboratória obnoviteľných zdrojov hovorí až o 800 miliónoch litrov ušetreného benzínu v USA od uvedenia hybridných automobilov v roku 1999.

<small><b>ZDROJ:</b>
BusinessWeek.com
</small>
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:52