StoryEditor

Dlžníkovi dal dotáciu aj Ľudovít Kaník

24.08.2007, 00:00

Dlžníkovi štátu pridelil dotáciu aj bývalý minister práce za SDKÚ Ľudovít Kaník. Ide o psychiatrickú liečebňu Samuela Bluma v Plešivci, ktorá v roku 2004 dostala na zriadenie chráneného bývania 70-tisíc korún. Už v tom čase však mala na daňovom úrade dlh, čo pre HN priznal riaditeľ liečebne Pavol Džodla. Dnes dlhujú dva milióny -- napriek tomu žiadajú o peniaze aj súčasnú ministerku práce Vieru Tomanovú (Smer-SD). "Dlhy splácame a v tomto roku platíme riadne aj dane," tvrdí Džodla. Pri podaní žiadosti sa pritom museli zaviazať v čestnom vyhlásení, že majú vyrovnané vzťahy so štátnym rozpočtom. "Tak klamali," kategoricky vyhlásil Kaník. Tvrdí, že preverovať dlhy bolo záležitosťou komisie, preto nemal dôvod predložené žiadosti nepodpísať. Ministerstvo práce avizuje, že sa na prípad liečebne z Plešivca pozrie.

"Vykonáme kontrolu splnenia podmienok na poskytnutie verejných prostriedkov v konkrétnom prípade," uviedla hovorkyňa rezortu Oľga Škorecová. Ministerstvo pritom tvrdí, že liečebňa ako zdravotnícke zariadenie nemá dostať dotáciu z rezortu práce vôbec. Nepatrí totiž do okruhu tzv. oprávnených osôb. Džodla však upozorňuje: "Na vykonávanie sociálnych služieb máme zriadený Domov sociálnych služieb." Hovorí, že na to dostali výnimku od ministerstva zdravotníctva. "V postavení žiadateľa musí byť právnická osoba," hovorí Škorecová. Potvrdila, že podľa vtedy platného výnosu zdravotnícke zariadenie do okruhu oprávnených osôb nepatrilo. Podľa Kaníka je však logické, že dotácia by mala byť udelená, ak je určená na sociálne služby -- hoci ide o zdravotnícke zariadenie. "Záleží na byrokracii ministerstva a na tom, ako si tento problém vysvetlí."
Peniaze, ktoré liečebňa od Kaníka dostala, mala minúť na zriadenie chráneného bývania pri liečebni. Podľa Džodla sa však za to nakúpili postele. "Asi sekretárka urobila chybu," hľadá vysvetlenie. O ďalšiu dotáciu -- 450-tisíc korún -- liečebňa požiadala aj v júni tohto roka. Komisia má vo veci rozhodnúť v októbri. Okrem daňových nedoplatkov má liečebňa v Plešivci "sekeru" aj v Sociálnej poisťovni -- viac ako šesť miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 00:11