StoryEditor

Prečo veríme v Boha?

23.07.2007, 09:21
"To, čo si 60 až 80 percent ľudí predstavuje pod pojmom Boh, našťastie neexistuje."
Karl Rahner

Keď som s mojimi dánskymi domácimi naposledy sedel večer na verande pri pive a debatovali sme, dostali sme sa k téme Boh. Mariana- moja domáca povedala, že mnoho ľudí neverí v Boha a nevedia dokázať, že Boh neexistuje. Aj keď som veriaci, zarazilo ma to. Prečo by mali dokazovať neveriaci? Ak verím niečomu tak hypotetickému, ako je Boh, tak by som to mal vedieť dokázať. Človek môže veriť v čokoľvek(UFO, vlkolaci, atď.), ale ak chce o tom presvedčiť svoje okolie, dokazovať musí on. To ma priviedlo k myšlienke, či viem dokázať, že Boh existuje, či je to vôbec možné dokázať a či Boh existuje.

Dnešný človek je založený racionálne a preto ak má niečomu veriť, chce rozumieť a chce dôkaz. No je možné aplikovať dokazovanie aj v prípade otázky existencie Boha? V tomto texte sa pokúsim stručne načrtnúť základné argumenty pre a proti a poukázať na niektoré problémy, ktoré táto téma pred nás stavia. Najprv sa pokúsim ujasniť, čo pod pojmom Boh rozumiem.

Stredovekí myslitelia definovali Boha ako "to, od čoho nič vyššie ani nemôžeme myslieť". Túto definíciu považujem za dostatočne výstižnú a zrozumiteľnú. Boh má predstavovať najvyšší stupeň bytia- vrchol rebríčka všetkého existujúceho. Nad všetkým ostatným bytím má výsadné postavenie a ničím neobmedzenú moc. Nie je obmedzený ani priestorom a časom, či fyzikálnymi zákonmi, lebo aj tie stvoril on. Teda Boh človeka nekonečne presahuje v každom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:37