StoryEditor

Sarkozy u Putina. Hrozí konflikt pre Irán

09.10.2007, 18:55
Najhorúcejšie zemiaky súčasnej politickej situácie sveta očami lídrov dvoch rozdielnych táborov. Aj tak by sa dalo charakterizovať prvé osobné stretnutie francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Podľa analytikov najväčšie rozpory počas dvojdňového stretnutia vyvolajú protichodné názory dvoch lídrov na riešenie nukleárneho programu Iránu. Sarkozy tu zastáva pritvrdenie sankcií voči krajine – tie Putin odmieta.

V predvolebnej kampani navyše Sarkozy obvinil Moskvu, že zastrašuje európskych partnerov a kritizoval Putinovu politiku v Čečensku, ktorou si, naopak, Putin získal najviac politických bodov doma. „Medzi Sarkozym a Putinom sú už vyrovnanejšie vzťahy ako predtým, ale najväčšie napätie hrozí pre Irán,“ povedal HN francúzsky analytik Patrick Weil. „Jasne povedal, že bude kritizovať Rusko za energetickú politiku a ľudské práva," potvrdil HN analytik z German Marshall Fund Jöerg Himmelreich.

Nie je to Chirac
Prezident Francúzska sa netajil, že sa chce dištancovať od priateľskej politiky jeho predchodcu Jacquesa Chiraca voči Rusku. Jeho ostrá rétorika rezonovala aj v predvolebnej kampani, keď Moskve vyčítal porušovanie ľudských práv v Čečensku. Reakcia Putina? Po zvolení Sarkozyho za prezidenta mu šéf Kremľa gratuloval až o dva dni neskôr.
 
Od nástupu Sarkozyho sa títo dvaja stretli na summite skupiny G8 v nemeckom Heiligendamme, kde si vraj podľa pozorovateľov „padli do oka“. Podľa niektorých by sa aj dnešné stretnutie mohlo skončiť s úspechom. Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov pred návštevou francúzskeho prezidenta povedal, že diskusia sa bude viesť o spolupráci na medzinárodnom poli. „Nie je dôležité mať rovnaké myslenie, je treba viesť dialóg, hľadať cesty riešenia problémov,“ povedal Lavrov.

Teherán je problém
Stretnutie v Kremli sa koná len týždeň pred cestou ruského lídra do Teheránu, kde Rusko buduje jadrovú elektráreň. Tento fakt naznačuje, že zrejme pôjde o tvrdé diskusie. Aj preto Putin ostrý prístup medzinárodného spoločenstva voči tejto krajine odmieta. Naopak, Sarkozy pritvrdzuje rétoriku voči Teheránu. Jeho minister zahraničných vecí Bernard Kouchner nevylúčil ani vojenský zásah do Iránu, čo neskôr jeho šéf poprel.

Dnes sa Sarkozyho nevyhýba ani najtvrdším slovám. „Irán, ktorý má jadrové zbrane, je pre Francúzsko neprijateľný. Buď Irán s bombou, alebo bomby na Irán,“ odznelo z úst Sarkozyho krátko pred odchodom do Moskvy. „Sarkozy prichádza do Moskvy aj preto, aby konečne zistil, aká je ich politika voči Teheránu. Problém je ten, že je ťažké zistiť, čo vlastne Moskva mieni,“ tvrdí Himmelreich.

Veľké očakávania
Moskva zasa očakáva, že Sarkozy prichádza objasniť postoj Paríža v niektorých globálnych otázkach. Medzi ne už dnes patrí aj otázka inštalácie častí protiraketového systému v Česku a Poľsku. Zatiaľ čo ten Moskva považuje za absolútnu hrozbu, Sarkozy, ktorý stavil na proamerickú zahraničnopolitickú kartu, tvrdí, že Moskva preháňa.

„Putin chce, aby Sarkozy lepšie pochopil úlohu Ruska vo svete a v Európe. Sarkozy sa zasa chce prezentovať, ako dôležitý líder,“ myslí si Himmelreich. Podľa neho by stretnutie mohlo prispieť k obnoveniu vzťahov EÚ – Rusko.

Dnes sa prezident stretne s francúzskou komunitou, navštívi univerzitu Baumana, kde bude odpovedať na otázky študentov a okolo obeda príde do Kremľa. Jeho návšteva sa časovo zhoduje s prvý výročím vraždy ruskej novinárky a kritičky Kremľa Anny Politikovskej.

Článok vyjde v zajtrajších Hospodárskych novinách (10.9.2007).

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:14