StoryEditor

Vojna na Kaukaze zatvára ropovody v Gruzínsku

13.08.2008, 00:00
Autor:
mbmb
Konflikt na Kaukaze začína siahať aj na svetovú ropu. Hoci vojna medzi Ruskom a Gruzínskom zatiaľ dramaticky nerozkývala ceny surovín na svetových trhoch, expertov na komodity už postavila do pozoru.

Cez hlavný gruzínsky ropovod totiž tečie do Európy podstatná časť kaukazskej ropy. Ak boje budú pokračovať, mohlo by to ovplyvniť ceny tejto komodity. "Najmä dlhšie trvajúci konflikt na Kaukaze by mohol zapríčiniť menej ropy na svetových trhoch," vysvetlil pre HN komoditný analytik Michal Májek. Konflikt by sa tak skôr či neskôr priamo dotkol aj toho, za akú cenu budeme tankovať na Slovensku.

Na vojnu už odpovedala prvá ropná spoločnosť - britská firma British Petroleum sa rozhodla zatvoriť dva ropovody na gruzínskom území. Čierne zlato tak prestalo tiecť Západným exportným ropovodom z Baku aj Juhokaukazským ropovodom, ktorý vedie z Kaspického mora do Turecka. Na Slovensko však zatiaľ kaukazská ropa prúdi tak, ako má. "Dodávky ropy na Slovensko priamo ohrozené neboli," pripomenul Májek.

Práve južný Kaukaz bol pritom pre mnohé krajiny nádejou na zbavenie sa závislosti od ruskej ropy. Cez Kaukaz totiž tečie do západnej Európy ropa zo Strednej Ázie, jediná, ktorá nie je pod kontrolou Moskvy.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:34