StoryEditor

Superbiznis pre Ficovho poradcu. Ide o Mochovce

27.03.2008, 23:00

O lukratívnu zákazku za 1,7 miliardy eur na dostavbu jadrovej elektrárne v Mochovciach v réžii Slovenských elektrární bojuje aj firma Enseco, v ktorej čele je poradca premiéra Roberta Fica pre energetiku Vladimír Práznovský. Na prípad upozornil týždenník Plus 7 dní.
Práve Práznovský zastupuje štát pri rokovaniach s predstaviteľmi sprivatizovaných Slovenských elektrární a má prístup k citlivým informáciám, ktoré ho môžu zvýhodniť pri súťaži. Konflikt záujmov však odmieta -- Slovenské elektrárne už nie sú štátnou spoločnosťou. "Ak by išlo o štátny podnik, nemal by som problém jednej alebo druhej funkcie sa vzdať. V tomto prípade však nevidím dôvod," hovorí Práznovský. Zinkasovať môže stovky miliónov korún. "Ide o objem zákazky, zisky určite nebudú také vysoké," priznáva poradca premiéra.
"Nebudeme sa vyjadrovať k špekuláciám o dodávateľoch pri dostavbe," reagoval v tejto súvislosti hovorca elektrární Juraj Kopřiva. Zdržanlivý zostáva aj rezort hospodárstva, avšak Pavel Nechala z Transparency International Slovensko upozorňuje, že do procesu výstavby vstupuje aj vláda, ktorej radí práve Práznovský. "V tomto prípade ide o konflikt záujmov," povedal pre HN.
Podľa Nechalu o porušenie právnych predpisov však nejde, keďže Práznovský nie je zamestnancom v štátnej službe a Slovenské elektrárne nie sú riadené štátom.
Dvoch zo siedmich členov predstavenstva v elektrárňach vymenúva ministerstvo hospodárstva, svojich ľudí má aj v dozornej rade zodpovednej za kontrolu manažmentu. Problém s konfliktom záujmov však podľa hovorcu rezortu Branislava Zvaru riešiť určite nebudú. "Otázka dostavby Mochoviec je vecou investora, teda manažmentu Slovenských elektrární a talianskeho Enelu, ktorý má manažérsku kontrolu a väčšinu v spoločnosti. Ministerstvo je v situácii, keď do elektrární nemôže vyslať ani kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu. Máme však pochopiteľný záujem, aby na dostavbe Mochoviec participovalo čo najviac subjektov a pracovníkov zo Slovenska," uzavrel Zvara.
Kopřiva z elektrární pritom nekomentoval otázku, či stolička Práznovského na Úrade vlády nemôže ovplyvniť rozhodovací proces v elektrárňach, alebo či lukratívna zákazka pre poradcovu firmu neovplyvní postoje štátnych zástupcov pri budúcich vyjednávaniach.

Takmer istý kontrakt
Napriek tomu, že zmluvy ešte nie sú podpísané, je takmer isté, že Práznovského spoločnosť stámiliónovú zákazku nakoniec získa. Podľa jeho slov totiž požadované činnosti vie v regióne zabezpečiť len Enseco a trnavský Výskumný ústav jadrovej energetiky. Navyše musia na viacerých spolupracovať a tak elektrárne nemajú na výber.
Enseco pravdepodobne bude subdodávateľom hlavného dodávateľa. Podľa Práznovského ide o "presne taký istý rozsah prác, ako sme dodávali na 1. a 2. bloku v Mochoviach, to znamená pomocné práce pri systémoch primárneho okruhu a kompletné vykonanie spúšťacích prác". Primárny okruh je jadrovou časťou reaktora.
Najvyššie šance sa dávajú konzorciu ruského Atomstrojexportu a českej Škody Jaderní Strojárny. Záujem skupiny oficiálne potvrdil predseda Výboru pre jadrovú energetiku ruskej dumy Konstantin Zajcev. V Mochovciach totiž budú inštalované ruské tlakovodné reaktory VVER, a česká škodovka, ktorá sa medzičasom stala dcérou ruskej OMZ Group, bola hlavným dodávateľom prác pri výstavbe prvých dvoch blokov v Mochovciach.

Za energetikou je poradca
Jozef Práznovský pôsobí dlhé roky najmä v oblasti jadrovej energetiky, jeho meno okrem Enseca figuruje aj v eseročke Energostroj. Je hlavným poradcom Roberta Fica v oblasti energetiky a prakticky sa dá povedať, že stojí za každým rozhodnutím štátu v tejto oblasti. Je známy ako kritik privatizácie elektrární a zároveň tvrdý vyjednávač pri rokovaniach štátu s elektrárňami. Či sa jeho postoje nezmiernia, ak získa pre svoju firmu lukratívny kontrakt, ukážu až najbližšie mesiace.
Slovenské elektrárne sú dnes vo väčšinovom vlastníctve talianskeho Enelu, ten v apríli 2006 sprivatizoval 66-percentný balík akcií spoločnosti za 839 miliónov eur, vtedy niečo vyše 32 miliárd korún. Privatizér firmu výrazne ozdravil a v najbližších piatich rokoch plánuje investície v objeme 110 miliárd korún -- z toho vyše polovicu na Mochovce. Martin Kóňa

Kto je firma Enseco
Firma Enseco vznikla v roku 1997 práve kvôli spúšťaniu 1. a 2. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach. Odvtedy pracovala na desiatkach projektov pre slovenské a české firmy činné v jadrovej energetike vrátane sprivatizovaných Slovenských elektrární. Vladimír Práznovský je popri svojom mieste na Úrade vlády ako poradca premiéra pre energetiku aj predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom spoločnosti Enseco.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:07