StoryEditor

Privilégium vráti peniaze

13.09.2007, 00:00

Dvojmiliónová dotácia pre spoločnosť Privilégium, kvôli ktorej čelila ministerka Viera Tomanová (Smer-SD) v parlamente opozičnému odvolávaniu, sa vráti do kasy rezortu práce. Neziskovka, ktorá pri žiadosti o dotáciu zatajila daňový dlh, sa písomne zaviazala, že peniaze splatí.
Privilégium sa však nevyhne sankciám. "Koľko to presne bude, neviem teraz povedať," uviedla hovorkyňa ministerstva práce Oľga Škorecová. Jasné zatiaľ nie je ani to, kedy dotáciu vrátia -- na ťahu je teraz ministerstvo. "Sekcia ekonomiky vypracuje podmienky vrátenia, celú presnú sumu aj termín najneskôr do 10. októbra," dodala Škorecová.
Štatutár Privilégia Miroslav Mečíř pritom ešte minulý mesiac tvrdil, že dotáciu nevrátia, keďže na zakúpených posteliach ležia postihnutí ľudia. Spoluzakladateľka neziskovky Štepánka Mádlová však pred zhruba dvomi týždňami pre HN pripustila, že možností je viac. "Buď si požičiame, alebo zoberieme úver." Odvtedy vedenie Privilégia na žiadosti HN o reakciu nereaguje. Inak tomu nebolo ani včera.

Dlhy Privilégia (v Sk):
Sociálna poisťovňa: 17,3 milióna (k 31. 3. 2007)
Daňové riaditeľstvo: 312-tisíc (2004), 933-tisíc (2005), 1,5 milióna (2006)

Privilégium vráti peniaze
DOKONČENIE ZO STRANY 1
Ministerka Tomanová ešte 7. augusta poslala do Privilégia finančnú kontrolu. Jej výsledky ešte nie sú známe. Možnosťou, že by Privilégium peniaze aj napriek písomnému záväzku nevrátilo, sa ministerstvo nezaoberá. "Dúfame, že takáto možnosť neprichádza do úvahy," reagovala Škorecová. Neziskovka sa ocitla aj v pozornosti polície. Generálna prokuratúra totiž navrhla preveriť, či sa Privilégium pri žiadaní o dotáciu nedopustilo spáchania trestného činu subvenčného podvodu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:22