StoryEditor

Súd zmiernil tresty, ktoré dostali novinárky za ohováranie

07.10.2008, 16:28
Autor:
SITASITA
Bratislavský krajský súd dnes po viac ako šesťhodinovom pojednávaní zrušil rozhodnutie okresného súdu a upravil tresty pre novinárky Zitu Sujovú a Evu Koperovú v prípade trestného činu ohovárania.

Senát krajského súdu rozhodol, že trest okresného súdu bol neprimerane prísny a preto Eve Koperovej trest zrušil a Zita Sujová musí zaplatiť 30-tisíc korún (995,81 €). Ak by nezaplatila, hrozí jej náhradný trest osem mesiacov. Súd prihliadal na odstup času od skutku a doterajší život obžalovaných. Rozsudok je právoplatný.

Podľa rozsudku okresného súdu z marca tohto roku mali zaplatiť za uverejnenie nepravdivých informácií 20-tisíc (663,87 €) a 40-tisíc (1 327,75 €) korún, pričom im bol udelený aj náhradný trest odňatia slobody na 12 mesiacov.

Trestné stíhanie oboch novinárok spôsobili články publikované v roku 1999 v týždenníku Moment a v denníku Pravda. V nich písali o bývalom predsedovi Okresného súdu v Žiline Pavlovi Polkovi a o jeho údajnom zneužívaní právomocí verejného činiteľa, páchaní trestnej činnosti, stykoch s podsvetím a zasahovaní do činnosti súdov aj v iných mestách. Polku neskôr odvolal minister spravodlivosti Ján Čarnogurský pre jeho odmietnutie podať majetkové priznanie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:49