StoryEditor

Vláda plní len zlé sľuby

03.08.2007, 00:00
Autor:
redred
Vláda zatiaľ plní necelú polovicu sľubov, ktoré dala ľuďom ešte pred voľbami, vo svojom programovom vyhlásení - a po voľbách. Podľa prieskumu inštitútu Ineko sa z 50 najpopulárnejších sľubov do praxe zatiaľ dostalo 43 percent.

Popularita trvá. Zatiaľ
Ako ďalej tvrdí inštitút, do praxe sa dosiaľ dostali najmä zlé sľuby, ktoré slovenskej ekonomike škodia. Ide napríklad o boj vlády s energetickými monopolmi, zníženie DPH na lieky či zrušenie privatizácie nemocníc a zavedenie milionárskej dane.
"Plniť sľuby pomáha najmä rekordne rýchly rast ekonomiky," tvrdí spoluautor správy Peter Goliaš. Vďaka nej sa podľa neho aj bez prispenia kabinetu zvyšuje rast reálnych miezd, znižujú regionálne rozdiely a klesá nezamestnanosť.
V poslednom prieskume Ústavu pre výskum verejnej mienky získal ľavicový Smer-SD premiéra Roberta Fica preferencie na úrovni 43 percent. Ide o čísla za júl, pričom podľa politológov sa výrazný prepad neočakáva. "Zdá sa, že zatiaľ nedokáže volič Smeru vnímať nesplnené sľuby a vníma ich ako niečo, čo je ešte splniteľné a bude zároveň plnené," myslí si politológ Miroslav Kusý.
Pozri, kto to hovorí
Jednotlivé sľuby v prieskume ako dobré a zlé hodnotila 26-členná komisia, pričom každý člen ich bodoval podľa danej stupnice. Nebol v nej však žiadny z ekonómov, ktorý by mal reputáciu ľavičiara ani ekonomický poradca premiéra Peter Staněk.
Hovorkyňa vlády Silvia Glendová s kritikou Ineka nesúhlasí. "To, že pravicový inštitút na základe pochybných kritérií hodnotí vládu podľa najpopulárnejších škodlivých či nepopulárnych prínosných sľubov, vládu nijako zvlášť nevyrušuje," tvrdí. Podľa Goliaša sa Ineko neradí ani medzi pravicové, ani ľavicové inštitúty: "Sami seba vidíme niekde v strede." Ineko však na jednom zo svojich blogov zverejnilo štúdiu, kde je jeho (vnímaná) orientácia uvedená ako pravicová.

 

01 - Modified: 2003-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podbrezová mieri do Iraku cez Žďas
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:17