StoryEditor

Turecko zakázalo YouTube

22.01.2008, 23:18
Turecké súdy sa opäť postarali o škandál na medzinárodnej scéne. V poradí už po druhýkrát totiž zablokovali prístup na jeden z najpopulárnejších videoportálov na svete, YouTube.com.
Zo strany tureckých súdov ide v poradí o druhý prípad zákazu prístupu na portál YouTube.com. K prvému zablokovaniu došlo v marci minulého roka. Dôvodom bolo video, ktoré urážalo otca tureckého národa, Mustafu Kemala. Rovnako je tomu aj v tomto prípade.

Zablokovanie portálu YouTube sa už v minulosti stretlo s veľkým odporom a to najmä zo strany ochrancov ľudských práv. Na druhej strane je však Mustafa Kemal považovaný za otca moderného Turecka a akékoľvek zneváženie jeho osoby je v rozpore so zákonom.

Podľa niektorých médií sú kroky tureckých súdov priamou reakciou na internetovú vojnu medzi Tureckom a Gréckom. Oba národy sa totiž navzájom urážajú a to hlavne prostredníctvom on-line médií.

Zablokovanie internetovej stránky YouTube, ku ktorému došlo v marci minulého roka, trvalo len necelé dva dni. Ako dlho bude zákaz trvať tentokrát, je však zatiaľ otázne.

K podobnému kroku ako Turecko pristúpilo minulý rok aj Thajsko a Maroko. Vo všetkých prípadoch išlo o reakciu úradov na videá, ktoré nekorešpondovali s politickým presvedčením tamojšej vládnej moci.

Informoval o tom spravodajský portál MarketingVox.com.

Zdroj:
MarketingVOX.com
Yahoo News
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 07:27