StoryEditor

Čo s hlasnou reklamou?

15.05.2008, 10:29
Príliš vysoká intenzita zvuku reklám bola aj na Slovensku dôvodom pre prijatie novely zákona, ktorá takéto praktiky zakazuje. S podobnými prípadmi bojujú televízni diváci aj v zahraničí.

Televízne stanice v snahe získať pozornosť diváka zvyšujú počas reklamných blokov úroveň intenzity zvuku. Na tento jav sa sťažuje stále viac a viac televíznych divákov, preto sa podobnými otázkami venujú rozličné regulačné organizácie. Mnohé sťažnosti sa preto úradníci snažia zapracovať do legislatívy, aby televízie od podobných praktík upustili.


Na Slovensku podobná legislatíva platí od februára 2007. Novela zákona priniesla zákaz zvýšenej zvukovej intenzity reklám. Mnohí kritici jej vyčítali nesystémovosť riešenia a príliš všeobecný výklad. Podľa viacerých slovenských televízií sa pre ne po prijatí novely nič nezmení, pretože hlasnú reklamu aj tak nevysielali. Argumentovali tým, že ich nikto nenútil a ani to od nich nepožadoval.


Môžeme však skutočne subjektívne povedať, že hlasnej reklamy v slovenských televíziách ubudlo. Aj tento fakt inšpiroval orgány v Českej republike, kde podobný návrh prišiel krátko po tom našom. Podobné problémy však existujú takmer všade vo svete.


Spojené štáty majú vydané smernice proti hlasitým reklamám už dlhšiu dobu, avšak diváci sa neustále sťažujú na porušovanie pravidiel. Aj Veľká Británia čelí podobným ťažkostiam. Minulý týždeň zapracovala do legislatívy novú normu upravujúcu intenzitu zvuku, ktorá by mala účinnejšie zasahovať proti porušovateľom zákona.


Hlasité reklamy nemusia byť ani pre inzerentov príliš lákavé. Pre divákov pôsobia rušivo, preto majú tendenciu ich nesledovať vôbec.


Diváci dostávajú do rúk aj iné zbrane ako úplné vypnutie zvuku. Niektoré televízne prijímače disponujú funkciou automatickej regulácie intenzity zvuku. Taktiež dvd rekordéry dokážu pri nahrávaní a prezeraní programu preskočiť reklamné brejky.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 11:03