StoryEditor

Nálada v našej ekonomike klesá

29.01.2008, 23:00
Klíma v našej ekonomike klesá. V januári sa ukazovateľ ekonomického sentimentu, ktorý vyjadruje očakávania firiem o budúcom vývoji, priblížil k novému minimu, teda k hodnote z februára 2006.

Rast pesimizmu však nezapríčinili slovenské zákony, ale znížená kondícia európskej ekonomiky.
Na ukazovateli ekonomického sentimentu sa totiž najviac, 40 percentami podieľa indikátor dôvery v priemysle, ktorá od konca minulého roka klesla o 2,4 percentuálneho bodu na hodnotu 1,3.
"Situácia súvisí najmä s poklesom zahraničného dopytu, pod ktorý sa podpísal práve nižší rast európskych krajín," tvrdí analytik Juraj Valachy. Keď sa však povie zahraničný dopyt, dá sa viac-menej hovoriť o Nemecku. Tam napríklad vlani smerovala takmer štvrtina slovenského exportu. V tejto najväčšej európskej ekonomike pritom rast hrubého domáceho produktu oproti roku 2006 klesol o pol percenta. Ešte vlani boli však vyhliadky veľmi dobré. A dôvody spomalenia? Silné euro, drahá ropa a zlá situácia na finančnom trhu.
Napriek medzimesačnému poklesu v dôvere sa však náš priemysel na lopatky nedostáva. "Naše podniky sú stále cenovo konkurencieschopnejšie ako dodávatelia z iných štátov únie," tvrdí analytik.
Ukazovateľ dôvery v priemysle okrem toho môžu tento rok ťahať aj odvetvia, ktoré doteraz nedominovali. Napríklad výroba LCD obrazoviek v dvoch veľkých závodoch.
Priemysel však nateraz trpí menším dopytom najmä po nábytku, dreve, papieri či športovom tovare. Klesajúcu tendenciu vo výrobe tak pribrzďujú produkty z gumy a výroba elektriny, plynu a vody.
Hoci dopyt po stavebnej produkcii sa u nás tento mesiac výrazne znížil, menej stavať sa podľa Valachyho nebude. - Myslím si, že je to len ticho pred búrkou. Veľa projektov je v prípravnej fáze, keď sa vybavujú rôzne povolenia a pripravujú sa pozemky. Už tento rok sa však na nich začne skutočne stavať, preto o veľkosť dopytu po stavebných prácach nebude núdza," tvrdí analytik.
Stavebníctvo však môže byť naďalej kľúčovou oblasťou, ktorá pozdvihne jeho minimum v našej ekonomike. "Je zjavné, že stavba diaľnic a veľké bytové či administratívne komplexy potiahnu stavebníctvo v najbližšom období. Stavebníctvo v minulých rokoch zažilo veľký boom a kapacity na ďalší rast sa vyčerpávajú. Preto sa medziročne už nevykazujú veľké rasty.
Podľa našich podnikov sa za obmedzeným rastom produkcie skrýva stále silná koruna, rast cien vstupných materiálov či nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Napriek tomu nedostatky a výraznejšie obmedzenie vlastnej výroby naše priemyselné spoločnosti nepociťujú. V najbližšom trojmesačnom období sa však očakáva výrazný rast cien najmä v oblasti výroby koksu, kovov a kovových výrobkov. Výrobcom potravín, celulózy a papiera sa k nižšej dôvere v priemysle podpísal práve horší vývoj zahraničného dopytu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 19:46