StoryEditor

Česi už majú svoje reformy

23.08.2007, 00:00

Korporátna daň z príjmu 19 percent. Daň 15 percent zo superhrubej mzdy pre zamestnancov (23,5 % z hrubej mzdy). Koniec dane z dividend a zavedenie poplatkov u lekára, ktoré Slovensko zrušilo. Na krokoch, ktoré nápadne pripomínajú slovenské reformy spred niekoľkých rokov, sa predvčerom dohodol pravicový kabinet premiéra Mirka Topolánka.
Má sa Slovensko báť, že Česi vďaka reformám pritiahnu investície, ktoré by inak skončili u nás? David Šeich, predseda českej Únie malých a stredných podnikov, je presvedčený, že "zníženie dane z príjmu právnických osôb podporí podnikateľskú aktivitu a zvýši atraktívnosť Česka pre investorov". Slovenský ekonóm Pavol Kárász si zasa myslí, že Slovensko ani po prijatí reforiem v Prahe svoju konkurencieschopnosť nestratí. "U nás teraz ide o dobudovanie tej časti spracovateľského priemyslu, ktorá sa vyznačuje vyššou pridanou hodnotou," povedal.
Otázna je však udržateľnosť českých reforiem. Peter Havlik, analytik prestížneho viedenského inštitútu WIIW, tvrdí, že české zmeny si vyžadujú širšiu podporu, "inak pri zmene pomeru síl hrozí, že bude zasa zrušená".

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:04