StoryEditor

Máme pakt stability. Ale načo?

23.01.2008, 23:00
Po viac ako roku sa stala skutočnosťou ďalšia z predstáv premiéra Roberta Fica. Jeho vláda s odbormi, zamestnávateľmi a samosprávami podpísala Deklaráciu zhody zaviesť a používať euro, tiež známu ako slovenský pakt stability.

Tento dokument by mal Slovensku po vzore Slovinska zabezpečiť hladké plnenie kritérií na prijatie eura v roku 2009. Okrem iného sa v ňom napríklad odbory zaviazali, že nebudú žiadať zvyšovanie platov o viac ako rast produktivity práce. "Spoločne sme dokázali, že ak sa chce, dá sa na Slovensku dosiahnuť názorový súlad," zdôraznil včera Fico.
Samotná deklarácia je však príliš všeobecná - a prichádza príliš neskoro na to, aby dokázala garantovať prijatie eura. Vládu napríklad zaväzuje, aby "v plnom rozsahu realizovala politiky obsiahnuté v Konvergenčnom programe schválenom uznesením vlády..." Ale tiež "pripraviť a predložiť na schválenie Národnej rade SR kvalitne vypracované návrhy zákonov potrebné pre zavedenie eura". Inak povedané - úlohy, ktoré by sme museli splniť aj bez nej. Okrem toho bude Európska komisia už na jar hodnotiť, či sme na euro pripravení. Pri deficite verejných financií však vezme do úvahy minulý rok, a pri inflácii bude pracovať s 12-mesačným kĺzavým priemerom. Ak by teda odbory aj žiadali zvýšenie miezd teraz, do hodnotenia by sa to nemuselo v ekonomických ukazovateľoch Slovenska prejaviť.
Deklarácia obsahuje aj netradičné opatrenie - odbory by mali dávať pozor na to, aby sa euro nezneužívalo na neopodstatnené zvyšovanie cien.
Zamestnávatelia by mali okrem iného prijať "etické pravidlá výkonu podnikateľskej činnosti v oblasti obchodu a služieb a verejne odsudzovať zneužívanie zavedenie eura na neodôvodnené zvyšovanie cien". Zdražovanie by totiž zvýšilo infláciu, čo by mohlo ohroziť v stanovenom termíne prijatie eura.

Obchodníci už majú kódex
Odbory sa zaviazali poskytovať kontrolným orgánom štátu a mimovládnym organizáciám informácie z oblasti obchodu a služieb, ktoré by "poukazovali na zneužívanie prechodu na euro, na neodôvodnené zvyšovanie cien". Ako by sa však takéto zvyšovanie dokazovalo, o tom deklarácia nehovorí. Obchodníci však už dávnejšie prijali svoj etický kódex. Obchodné reťazce - členovia Zväzu obchodu a cestovného ruchu sa podľa jeho generálneho sekretára Jozefa Orgonáša zaviazali, že nezneužijú euro na zvyšovanie cien. "Ale ak zdražie elektrina, plyn či pohonné látky, ktoré dodávatelia tovarov premietnu do cien, obchod sa rastu cien nevyhne," upozornil Orgonáš. HN informoval, že jeden obchodný reťazec, ktorý nechcel menovať, príde s inicitívou, že pri prepočte korún na eurá bude ceny zaokrúhľovať smerom dole.
Zástupcovia opozície sa na podpise deklarácie nezúčastnili a pravdepodobne ju ani nepodpíšu. "SDKÚ-DS sa k deklarácii spoločenskej zhody zaviesť a používať euro nepripojí. Odmietame ju, lebo touto dohodou sa premiér Fico snaží preniesť zodpovednosť na iné subjekty," tvrdí bývalý splnomocnenec vlády pre zavedenie eura a súčasný poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Podľa neho mešká legislatíva, lebo doteraz nie je pripravený najdôležitejší predpis - vyhláška o dvojitom oceňovaní tovarov a služieb.
Obava z politických kritérií
Spoločná mena však podľa Fica nie je iba o tom, či splníme, alebo nesplníme maastrichtské kritériá. "My ich už teraz plníme a splníme. Z toho strach nemáme. Ak treba mať z niečoho obavy, je to atmosféra, ktorá sa na Slovensku začína okolo eura vytvárať," upozorňuje premiér. Vážnym problémom sa totiž podľa neho stáva skutočnosť, "že zavedenie eura môže byť spojené so súčasnou vládnou garnitúrou. A keďže prognózy na zavedenie eura sú priaznivé, objavujú sa v posledných týždňoch ako huby po daždi, desiatky rôznych výstupov. Poukazujú na to, aká katastrofa to bude pre Slovensko, ak sa rozhodneme prvého januára 2009 zaviesť euro." Fico si vie predstaviť, čo by sa na Slovensku dialo "jednu jedinú minútu po tom, ako by napríklad Európska komisia a Európska centrálna banka rozhodli, že Slovensko nemôže zmeniť svoju národnú menu za spoločnú v plánovanom termíne." Vláda by bola podľa neho okamžite obvinená, že svojou neschopnosťou garantovať udržateľné plnenie maastrichtských kritérií zmarila historickú a neopakovateľnú šancu pre Slovensko. A keďže tento scenár podľa Fica príliš nehrozí, ba práve naopak, "začína sa premyslene, podprahovo vtláčať do mysli ľudí jednoduchá rovnica: Ak zavedieme euro, bude drahšie a horšie."
Vplyv na banky a živnostníkov
Prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko pri podpise deklarácie pripomenul napríklad dopady eura na banky, ktoré dlhodobo prídu o významnú časť svojich devízových operácií. Zavedenie eura sa podľa Juska dotkne aj malých obchodníkov, ktorí budú "v istom období znášať nemalé náklady". Deklarácia "možno prispeje k tomu, že ťažkosti a problémy, ktoré zavedenie eura určite prinesie, budú minimalizované a ľahšie znášané". Jusko uviedol, že deklaráciu podpísal s vedomím, že predstavitelia tej časti podnikateľskej obce, ktorí budú najviac znášať ťažkosti a problémy, napríklad živnostníci, "uprednostnili celospoločenský záujem pred skupinovým alebo individuálnym záujmom".
Prezident Ivan Gašparovič vyslovil presvedčenie, že vláde sa podarí eliminovať vplyv eura na najslabšie skupiny obyvateľstva. Prijať spoločnú menu a vytvoriť pre to čo najlepšie podmienky je podľa neho dôležité, lebo to "prekračuje záujem straníckosti".

Komentár HN:
Prvomájový sprievod na Úrade vlády

Na Úrade vlády sa včera podpisovala „Deklarácia spoločenskej zhody zaviesť a používať euro v Slovenskej republike“. Takýto honosný názov nesie dokument, ktorý bude mať na životnú úroveň ľudí asi podobne pozitívny vplyv, ako svojho času mali prvomájové sprievody. Dobre to vyzeralo a o efekt v praxi až tak nešlo. Dôležité totiž bolo demonštrovať nadšenie a jednotu.

 Výzva na širokú dohodu
Zavedenie eura k januáru 2009 síce podporuje väčšina opozície (okrem KDH - pozn. HN), ale podľa Štefanca doterajšie kroky vlády považuje SDKÚ-DS za "nedostatočné a zlé". Výsledkom je podľa neho zhoršujúca sa informovanosť ľudí a ich nedôvera v spoločnú menu. "V dohode sa vláda zaväzuje k niečomu, čo sama neplní. V deklarácii tvrdí, že bude informovať ľudí a poskytovať verejnosti a podnikateľom dostatok objektívnych informácií o eure. To však nerobí, kvôli čomu klesá informovanosť a podpora obyvateľstva spoločnej mene," upozornil Štefanec. Pri podpise deklarácie Fico vyhlásil, že "už dávno nepočul (o eure) nič priaznivé. Nič pozitívne, len samé zlé správy". Vyzval všetkých, ktorí veria v úspech eura, aby "nedali prednosť malosti a úzkym politickým cieľom pred vlastným názorom na euro". Slovensko podľa neho potrebuje široké politické dohody. "Ak nebudeme úprimní, z euroúspechu môže byť obrovská eurotrauma," dodal premiér.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:14