StoryEditor

Boje môžu prerásť do niečoho väčšieho

11.08.2008, 00:00

Môže konflikt vyústiť do otvorenej vojny medzi Ruskom a Gruzínskom?
Je to možné. Je to krajné riešenie, no rozhodne sa nedá v tejto chvíli vylúčiť. Otázka tiež znie, či sa nezapoja do konfliktu aj iné krajiny.

Prečo eskaloval konflikt práve v týchto dňoch, keď sporadické boje prebiehajú už niekoľko týždňov?
Je dôležité uvedomiť si, že pozornosť prakticky celého sveta je teraz upretá na Čínu. História nás učí, že aj v minulosti podnikali štáty svoje akcie v období, keď bola svetová pozornosť rozptýlená.

Zapoja sa do konfliktu aj iné krajiny?
Myslím si, že napríklad Ukrajina by sa mohla rozhodnúť vyjadriť solidaritu a podporiť Gruzínsko.

Čím je konflikt v Gruzínsku dôležitý pre strednú Európu?
Už to, že je v Európe konflikt, je vážna vec. Vojny sa často začínajú malými udalosťami. Spomeňme si na atentát na Františka Ferdinanda, ktorý odštartoval hroznú svetovú vojnu. Aj tento konflikt by mohol poľahky prerásť do niečoho väčšieho.

Napríklad, keby sa doň zapojili Spojené štáty, ktoré sú blízkym spojencom Gruzínska?
Spojené štáty dnes vystupujú ako akýsi samozvaný policajt tohto sveta. Ak uvážime plány na stavbu protiraketových základní v Česku a Poľsku, nemôžu celkom sedieť bokom. V celej veci sú už teraz zaangažované. Myslím si, že sa budú snažiť presvedčiť Rusko, aby sa nezapájalo do celého konfliktu vojensky. Aj USA sú však vo veľmi zložitej situácii.

Čo môže teraz spraviť Rusko?
Keby Rusi dovolili Gruzínsku ponechať si separatistické územia, južní Oseti by to vnímali ako ich opustenie zo strany Ruska. Bol by to nebezpečný precedens. V budúcnosti by si každý potenciálny spojenec Rusov mohol povedať, že hneď ako začne byť situácia nepríjemná, Moskva to vzdá a nepomôže. Aj keď Gruzínsko nie je členom NATO, Rusko je vo veľmi zložitej situácii voči NATO a v podstate voči celému svetu.

Dotkne sa konflikt ekonomicky aj nás?
Jedna z možností, ktorú Rusko má, je že odstaví Gruzínsko úplne od dodávok ropy a zemného plynu. V podstate je to ich najsilnejšia zbraň. Spätný náraz z takéhoto kroku by sa odrazil aj v Európe. Dôvodom sú existujúce ropovody, Gruzínsko sa totiž nedá jednoducho preskočiť. Došlo by zníženiu dodávok najmä zemného plynu na Slovensko, ale aj do iných krajín vrátane Veľkej Británie. Takisto by to vyhnalo ceny surovín opäť vyššie.

Ako zareaguje svet na tento konflikt?
Aj keď Gruzínsko má úplne legitímny dôvod chcieť časť svojho územia naspäť pod svoju kontrolu, je predpoklad, že celý svet bude tlačiť na urýchlené kompromisné riešenie zo svojich sebeckých dôvodov. Je v záujme každej európskej krajiny, aby ceny ropy ďalej nerástli.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 17:46