StoryEditor

Veríme sebe. Tým hore nie

01.01.2008, 23:00

Úspechy v súkromnom živote a naopak, negatívny vývoj v politike, hospodárstve a medziľudských vzťahoch. Takéto rozporuplné sú očakávania Slovákov od začínajúceho sa roku 2008.
Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN urobila agentúra Focus. "Väčšia miera optimizmu v súkromnom živote vychádza pravdepodobne z psychickej pohody ľudí. Pesimizmus prevažuje v makroekonomických oblastiach, ktoré sa ich až tak bytostne nedotýkajú," vysvetľuje sociológ Martin Slosiarik z Focusu. Optimizmus vyviera skôr z toho, že ľudia majú možnosť s tým niečo urobiť, dodáva
Obava zvaná euro
Zhruba každý tretí Slovák čaká, že v najbližších dvanástich mesiacoch sa mu zlepší zdravie, životná úroveň, rodinný či pracovný život. Približne polovica však predpokladá, že osobný život sa im bude vyvíjať rovnako ako vlani.
Necelá polovica ľudí neočakáva zmenu ani v globálnom vývoji spoločnosti - u ostatných tu však prevláda omnoho väčší pesimizmus ako v otázkach súkromia. Dokonca takmer každý tretí Slovák tvrdí, že politická či hospodárska situácia sa zhorší. Práve v hospodárstve môže podľa Slosiarika zohrávať kľúčovú úlohu v pesimizme ľudí obava z toho, že spolu s eurom k nám dorazí aj zdražovanie.
Čo spája SDKÚ a SNS
Tradičným optimistom je pritom muž mladšej strednej generácie, ktorý má vysokú školu alebo aspoň maturitu, žije v menšom meste a zarába viac ako 30-tisíc mesačne v čistom. Ďalším poznávacím znakom je fakt, že sympatizuje so SNS alebo SDKÚ-DS.
Zatiaľ čo šéf poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj si to vysvetľuje účasťou národniarov vo vláde, podpredsedníčka SDKÚ-DS Iveta Radičová za tým vidí spokojnosť s celkovým smerovaním krajiny. Napríklad stúpenci ĽS-HZDS si myslia, že sa nič nemení. "Aj to je istý pozitívny signál," hovorí podpredseda ľudovcov Milan Urbáni.
Metropola pesimizmu
Už tradične sa do budúcnosti s veľkou nádejou nepozerajú starší ľudia, dôchodcovia, občania so základným vzdelaním a nezamestnaní. Prekvapením však zostáva, že ekonomicky najvyspelejší bratislavský región upadá do depresie.
Sociológ Slosiarik sa domnieva, že Bratislava ako bašta SDKÚ a pravice je rozčarovaná z vládnutia Smeru.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 19:47