StoryEditor

Fico má svoj druhý rozpočet

12.10.2007, 00:00
Premiér Robert Fico včera neskrýval spokojnosť. Návrh štátneho rozpočtu prešiel totiž vo vláde tak, ako avizoval: veľmi hladko. Proti rozpočtu nebol ani jeden z ministrov, čo sa na Slovensku nestalo už roky.

Do parlamentu zároveň prichádza prvý rozpočet, ktorý svojím deficitom spĺňa kritérium na prijatie eura.

"Je to jasná ukážka toho, že to so zavedením spoločnej meny myslíme vážne," komentoval Fico parametre rozpočtu. Celkový deficit verejnej správy by mal byť totiž len 2,3 percenta hrubého domáceho produktu, teda 31,98 miliardy korún. Deficit však zároveň oproti návrhu narástol o 7,8 miliardy korún, čo včera kritizovala opozícia.

Celkový deficit verejnej správy bez vplyvov druhého piliera dôchodkového systému by podľa premiéra a ministra financií Jána Počiatka bol v skutočnosti len 1,1 percenta HDP. Deficit dôchodkového systému sa totiž v minulosti podľa neho do celkového deficitu verejných financií nerátal. Rozpočet s "takýmto nízkym deficitom Slovensko za posledných desať rokov nemalo," vyhlásil Počiatek.

Vláda má svoj prvý eurorozpočet

Vláda včera jednomyseľne schválila návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Je to prvý rozpočet slovenskej vlády, ktorý spĺňa v deficite verejných financií maastrichtské kritérium na prijatie eura.

Pokračovanie článku >>

01 - Modified: 2003-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banícka elektráreň
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:56