StoryEditor

Mikuš u Mečiara končí, v hre je Smer-SD

22.01.2008, 23:00
Poslanec parlamentu a trnavský župan Tibor Mikuš zrejme definitívne končí v ĽS-HZDS. Jeho ďalším pôsobiskom by podľa informácií HN mal byť poslanecký klub strany Smer-SD. O tomto jeho kroku sa hovorí už aj medzi poslancami, ani samotný Mikuš to nevylúčil.

Predseda klubu Smer Miroslav Číž by proti jeho začleneniu do klubu nemal výhrady. Všetci aktéri však zhodne tvrdia - oficiálne sme o ničom nerokovali. Otázny je aj spôsob, akým Mikuš v ĽS-HZDS skončí. Poslanec HZDS Ján Kovarčík tvrdí, že už je podaný návrh na Mikušove vylúčenie zo strany. Šéf rozhodcovskej komisie, ktorá má tieto otázky pod patronátom, Stanislav Husár vraví, že o ničom nevie. Samotný Mikuš avizuje, že vzhľadom na tlaky na jeho osobu pripravuje aj vlastné aktivity.
Kedy Mikuš z ĽS-HZDS odíde a kam povedú jeho kroky, zatiaľ otvorene nechce hovoriť. Na otázku, či prestúpi do poslaneckého klubu Smeru-SD, Mikuš odpovedal: "Nevylučujem to. Ešte je však skoro, aby som povedal niečo viac." Priznal však, že aj od samotných poslancov Smeru-SD už počul otázky, kedy k nim príde a prečo ešte od ľudovcov neodišiel.

Mikuš v ĽS-HZDS končí, v hre je Smer-SD
Vzájomné vzťahy Mikuša a Smeru-SD ilustrovali aj udalosti na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Keď poslanci ĽS-HZDS opustili rokovaciu sálu, Mikuš ešte hodnú chvíľu zotrval v družnom rozhovore s poslancami a ministrami Smeru-SD. "Mne je program Smeru veľmi blízky a súhlasím s ich sociálnymi myšlienkami, vždy to tak bolo."
Predseda poslaneckého klubu strany Smer Miroslav Číž priznal, že by sa vstupu trnavského župana do ich strany nebránil. "Pán Mikuš je politik, ktorého si vážime. Pokiaľ bude takáto otázka na stole, tak sa ňou budeme zaoberať. Ešte som o tom nepočul, veď je ešte členom HZDS." Podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič sa vraj s požiadavkou ešte nestretol. "Skôr by sme sa bránili tomu, aby sme rozširovali klub o kohokoľvek z politických strán." Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico už v minulosti vyhlásil, že jeho strana nemá záujem prijímať do svojho poslaneckého klubu poslancov z inej politickej strany. Po svojej hovorkyni Kataríne Kližanovej-Rýsovej HN odkázal, že stanovisko nezmenil.
Mikuš už dlhšie znervózňuje vedenie ĽS-HZDS. Dôvodom je jeho kritika Vladimíra Mečiara. Hovoria, že Mikuš tým poškodzuje meno strany. Podpredseda ľudovcov Miroslav Jureňa povedal, že ľudovci čakajú na Mikušovo osobné rozhodnutie. "On tento svoj názor prezentuje už dlhodobo." Reakciu na blížiaci sa odchod zo strany sa HN od samotného lídra ĽS-HZDS nepodarilo získať. Odmietol sa s nami baviť. Mikuš pritom tvrdí, že práve takéto obvinenia spôsobili, že jeho úvahy o odchode zo strany nabrali reálne kontúry.
Poslanec ĽS-HZDS Ján Kovarčík dokonca vyhlásil, že strana podala návrh na vylúčenie Mikuša zo strany. Na otázku, kedy sa rozhodne, odpovedať nevedel. Predseda komisie Stanislav Husár však HN potvrdil, že voči Mikušovi neexistuje žiadne disciplinárne konanie. "Disciplinárne konanie z oficiálnej stránky zahájené doposiaľ nebolo. Či sú dôvody, alebo nie, to je iná vec, ale teraz sa nič podobné nedeje."

Zmeny v poslaneckých kluboch v tomto volebnom období
Miroslav Kotian - poslanec SNS prestúpil do ĽS-HZDS
Peter Gabura - poslanec KDH vylúčený z klubu

01 - Modified: 2003-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aby nám slnko neuškodilo 02 - Modified: 2003-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nedostatok pitnej vody sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:45