StoryEditor

Našu elektráreň chcú aj Rusi

10.02.2008, 23:00
Autor:
abab
Novú elektráreň na hnedé uhlie v Trebišove chcú tri energetické firmy z Ruska a Ázie. Developer investičného projektu - Československá energetická spoločnosť - si vyberie investora do konca tohto mesiaca.

Pre HN to potvrdil zdroj oboznámený s rokovaniami s potenciálnymi prevádzkovateľmi elektrárne, ktorá bude výkonom 855 megawattov najväčšou svojho druhu na Slovensku. Náklady na jej stavbu sa vyšplhajú k 40 miliardám.
Samotným Trebišovčanom sa predstava susedstva elektrárne na spaľovanie hnedého uhlia príliš nepáči. A to aj napriek tomu, že ministerstvo životného prostredia posúdilo projekt ako prijateľný. Občianski aktivisti spochybňujú celý proces hodnotenia vplyvov elektrárne na životné prostredie, ako aj čiastkové odborné štúdie. Na podopretie vlastných argumentov si napríklad objednali
kontraštúdiu o znečisťovaní ovzdušia. Tvrdia, že vplyvy elektrárne boli nedostatočne a chybne posúdené, no ministerstvo ich napriek tomu prijalo.
Občianske združenie Trebišov Nahlas sa obáva, že územné konanie by sa mohlo preniesť z úrovne mesta na Krajský stavebný úrad do Košíc, ktorý by ho potom odobril. Vychádzajú z toho, že miestna samospráva je proti elektrárni, pretože jej výstavba nie je v súlade s územným plánom, zatiaľ čo kraj a nadriadený rezort deklarujú opak.

Prečítajte si aj:
Novú elektráreň chcú traja

Československá energetická spoločnosť (ČES), ktorá pripravuje v Trebišove projekt najväčšej slovenskej tepelnej elektrárne takmer za 40 miliárd korún, rokuje s troma potenciálnymi investormi. Ide o veľké energetické koncerny. Záujem údajne prejavili aj silné firmy z Ruska a Ázie. „Do konca mesiaca by mal byť investor jasný, pravdepodobne to bude konzorcium viacerých spoločností,“ uviedol pre HN zdroj blízky rokovaniam.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:03