StoryEditor

Wikipédia zvíťazila nad Microsoftom. Encarta končí

02.04.2009, 08:02
Kedysi populárna interaktívna encyklopédia Encarta končí. Rozhodlo o tom vedenie firmy, ktoré ju na prelome marca a apríla posunulo na perifériu svojho záujmu.
Encarta začala písať svoju históriu pred viac ako 16 rokmi, konkrétne v roku 1993. Multimediálna digitálna encyklopédia skončí v októbri tohto roka. Jej databáza viac ako 62 tisíc článkov totiž nedokáže konkurovať expandujúcej bezplatnej Wikipédii.

Presne 31. októbra 2009 MSN Encarta skončí. Výnimkou je akurát japonská verzia, ktorá ukončí svoju činnosť o dva mesiace neskôr, t.j. 31. decembra 2009,“ uvádza sa v oficiálnej správe.

O poklese popularity Encarty svedčia aj nedávno zverejnené štatistiky v Spojených štátoch amerických. V januári tohto roka patrilo až 97 percent všetkých návštev konkurenčnej Wikipédii, Encarta so ziskom druhého miesta zaujala 1,27 percent používateľov, píše The New York Times.

Priepastný rozdiel v návštevnosti a spoplatnený prístupu k informáciám však neboli jedinými nevýhodami multimediálnej Encarty. Na jej ukončení sa paradoxne podpísali aj samotné informácie, ktoré boli častokrát predmetom kritiky kvôli neaktuálnosti.

Zdroj:
NMA
The New York Times
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:50