StoryEditor

Mikolaj určil maximálne školné

Vysoké školy už vedia, aké maximálne školné budú môcť od budúceho akademického roka vyberať od externistov. Za diaľkové magisterské či inžinierske štúdium môžu študenti platiť ročne až 155-tisíc korún, doktorandi dokonca až 178- tisíc.
Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) včera zverejnil stropy pre školné.
Ministerstvo pri výpočte nezohľadňovalo záujem o školu, ale ekonomickú náročnosť štúdia. Medzi najdrahšie odbory tak budú patriť kynológia, hygiena potravín, či všeobecné veterinárne lekárstvo. Naopak, takém právo sa napriek dlhodobému pretlaku záujemcov zaradí medzi odbory, za ktoré budúci magister zaplatí najmenej -- maximálne 29-tisíc korún. "Limity pre jednotlivé študijné programy -- to sú horné hranice, cez ktoré sa školy nemôžu dostať," zdôraznil včera Mikolaj.
Školy však podľa všetkého zavedú maximálne ceny len za najžiadanejšie odbory, niektoré externé štúdium nespoplatnia vôbec a o peniaze na externistov požiadajú štát. "Stropy sú dostatočne vysoké na to, aby sme mohli realizovať externé štúdium a nie sú pre nás obmedzujúce," hovorí rektor Univerzity Komenského v Bratislave František Gahér. Viac budú vedieť do konca októbra.

Najdrahšie študijné odbory:
Bakalárske
-- 92-tisíc Sk (hygiena potravín, kynológia, všeobecné veterinárne lekárstvo)
Magisterské a inžinierske -- 155-tisíc Sk (hygiena potravín, kynológia, všeobecné veterinárne lekárstvo)
Doktorandské -- 178-tisíc (gynekológia a pôrodníctvo, chirurgia, ortopédia, psychiatria, rontgenológia, urológia, zubné lekárstvo atď.)
Zdroj: MŠ SR

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 02:37