StoryEditor

Štát nevedel, koľko ušetrí

12.12.2007, 23:00

Keď v novembri poslanci odhlasovali jeden z najdôležitejších zákonov roka, novelu o sociálnom poistení, nikto nevedel, koľko peňazí z nej štát získa. Podľa novej analýzy, ktorú až v pondelok vypracovalo ministerstvo práce, je však jasné, že to bude trikrát menej, ako sa predpokladalo pôvodne. Namiesto zníženia dlhu Sociálnej poisťovne o 11 miliárd to definitívne bude len 3,9 miliardy. Schvaľovanie novely totiž prinieslo politické kompromisy.
Ministerke Viere Tomanovej sa napríklad nepodarilo presadiť vylúčenie matiek z druhého piliera, či zákaz súbehu dôchodkov a pracovného pomeru Naopak, Sociálna poisťovňa podľa vlastných odhadov ušetrí na otvorení druhého piliera na pol roka 3,6 miliardy. Túto sumu jej majú priniesť sporitelia, ktorí sa v ďalšom roku vrátia z druhého piliera.
"Predpoklad, že novela prinesie 11 miliárd, sa vzťahoval na verziu, ktorá bola predmetom pripomienkového konania. Z tohto dôvodu sa suma znížila na 6,75 miliardy (po schválení vládou v auguste, pozn. red.)," vysvetlil hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Zmeny však neskôr nastali aj v parlamente.
Ďalšie zdroje na krytie dlhodobo tvoreného deficitu má poisťovni priniesť zmena dĺžky povinnej minimálnej lehoty sporenia v druhom pilieri z 10 na 15 rokov. Aj kvôli tomu by mala budúci rok vytvoriť prebytok 552 miliónov korún. Opozícia sa domnieva, že rezort mohol hľadať úsporné opatrenia inde. "Nástrojov šetrenia v Sociálnej poisťovni je viacero. V porovnaní s takýmto šetrením, ktoré prinesie 3,9 miliardy, čo navyše ani nie je isté, by som skôr volila účinnejšie prostriedky. Napríklad zefektívnenie výberu poistného od neplatičov," hovorí bývalá ministerka práce a poslankyňa za SDKÚ-DS Iveta Radičová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:55