StoryEditor

Ako ďalej Dzurinda? V SDKÚ je napätie

11.10.2007, 00:00
Mikuláš Dzurinda opäť raz čelí oponentom v strane, ktorej šéfuje. V čase, keď sa predseda SDKÚ-DS po ôsmich rokoch premiérovania ocitol v opozícii, proti sebe stoja dva prúdy - konzervatívci a liberáli.

Na zasadnutiach poslaneckého klubu a predsedníctva strany sa podľa informácií HN nespokojnosť objavuje na strane jedných aj druhých. "V strane sa prejavujú názory, aby sme sa rozhodli, ktorou cestou sa vydáme. Nedá sa riešiť všetky témy naraz," povedal HN zdroj z prostredia SDKÚ-DS.

Dzurinda kontra Radičová
V spore, kam by sa mala strana uberať, proti sebe stoja Dzurinda a podpredsedníčka únie Iveta Radičová. Dzurinda je zástancom konzervatívneho prúdu, Radičová liberálneho. Viacerí ľudia blízki SDKÚ nám potvrdili, že medzi predsedom a exministerkou práce je napätie.

"Radičová je až príliš úspešná,"
povedal jeden z nich. Spory sú vraj aj okolo jej možnej kandidatúry na prezidentku republiky. Radičová problémy poprela. Presadzuje však, aby sa strana začala viac zaoberať liberálnou stránkou. Podobný názor zastáva tiež poslanec Tomáš Galbavý, ktorý je aj členom prezídia. "Asi by nám prospelo, byť liberálni."

Iné smerovanie, iný šéf?
Predseda poslaneckého klubu Stanislav Janiš hovorí o inom smerovaní. "Konzervatívno-občiansky princíp je taký, kam by sme sa mohli uberať." Teraz podľa neho nastal čas, aby sa strana začala nahlas ozývať k témam, ktoré nastoľuje vládna koalícia.

Politológovia tvrdia - strane mohla pomôcť aj zmena na poste predsedu.

"Dzurinda mal odísť z postu predsedu hneď, ako prehral voľby,"
hovorí Miroslav Kusý. Peter Horváth hovorí, že Dzurinda mal odstúpiť už dávno. "Teraz je už neskoro. Výmena rok pred parlamentnými voľbami by mohla byť jasný signál." V strane sa o zmene predsedu vraj neuvažuje.

Politológa Grigorija Mesežnikova z Inštitútu pre verejné otázky výkriky liberálneho krídla v SDKÚ neprekvapujú. Únia podľa neho oslovuje veľa ľudí s liberálnym zmýšľaním. "Ak sa bude večne posúvať k tej konzervatívnej línii, môže týchto voličov stratiť. Najperspektívnejšie pre SDKÚ je oslovovanie liberálnejších ľudí."

Mesežnikov dodáva, že v ekonomických otázkach je strana jednoliata, rozdiel názorov vidí v neekonomických otázkach. "Teraz sa to ukázalo pri hlasovaní o zákone o osobitných zásluhách Andreja Hlinku." Parlament totiž v septembri riešil, či sa stane Andrej Hlinka otcom národa, alebo nie. Klub SDKÚ hlasoval rozdielne, niektorí poslanci (napr. Radičová, Galbavý, Žitňanská, Miššík...) sa hlasovania zdržali.


Lesk a bieda Dzurindovej únie

Strana expremiéra Mikuláša Dzurindu, SDKÚ-DS, ktorej rôzne podoby boli počas minulej vlády najdôležitejším koaličným hráčom, zažila počas relatívne krátkej histórie niekoľko straníckych otrasov. A niekoľko straníckych „rebelov“, kde ako prvý vystupuje samotný líder dnešnej SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Korene únie siahajú do predvolebného obdobia roku 1998, keď sa z piatich opozičných strán (KDH, DÚ, DS, SDSS a SZS) vytvorila Slovenská demokratická koalícia, aby slabé opozičné strany mali vo voľbách reálnejšie šance uspieť proti vládnemu HZDS Vladimíra Mečiara. To však zareagovalo zmenou volebného zákona, ktorá sprísnila pravidlá pre koalície.

Pokračovanie článku >> 


Radičová: Predsedu teší môj úspech

Strana SDKÚ-DS v posledných voľbách nepresvedčila dostatok voličov na to, aby mohla naďalej vládnuť. Dokáže dnes osloviť nových voličov?
SDKÚ je na scéne 10 rokov. Je po transformáciách, zlučovaniach. Má za sebou aj dvakrát za sebou účasť vo vláde, má za sebou ťažké reformy, ktoré neboli na začiatku populárne, ale dnes prinášajú svoje ovocie. Podarilo sa jej dostať Slovensko do Európskej únie. Verím, že voličská základňa zostáva na rovnakých pozíciách ako strana.

Sú v strane rozdielne názory na smerovanie či politiku?
Táto strana vznikala zlúčením dvoch prúdov. V období vládnutia tie priority boli dané programom vlády, a preto kryštalizácia týchto dvoch prúdov bola v úzadí. Účasť v opozícii nám dáva možnosť viac sa hodnotovo profilovať, pretože nie sme viazaní koaličnými dohodami A v rámci tejto hodnotovej profilácie naozaj SDKÚ je nosičom dvoch prúdov - liberálneho a konzervatívneho.

Pokračovanie rozhovoru >>


Mikloš: O šéfovi rozhodne kongres

SDKÚ-DS v posledných voľbách nepresvedčila dosť voličov, aby mohla ďalej vládnuť. Ktorým smerom by sa mala strana uberať, aby si získala stratených, prípadne nových voličov?
My sme si jasne položili legendu - chceme byť najsilnejšou stredopravou stranou. Chceme predovšetkým obhajovať reformy, ktoré sú ohrozené. Chceme prinášať nové témy a navrhovať riešenia v tých oblastiach, v ktorých ich vláda nenavrhuje, a to je najmä otázka vzdelania, vedy, zdravotníctva, čo súvisí so súčasnou situáciou. Je to otázka vynútiteľnosti práva. A to sú podľa nás otázky, ktoré sú dôležité pre úspešnú budúcnosť Slovenska. Vytvorili sme aj programovú radu, ktorá má odborné sekcie, ktoré pracujú na príprave programu.

Nemala by strana viac pokrývať liberálny priestor na politickej scéne?
Hovorím o stredopravom priestore, ktorého súčasťou je aj liberálny priestor.

Pokračovanie rozhovoru >> 


Komentár HN: Žeby im to konečne došlo?

Zdá sa, že navonok stabilná SDKÚ-DS nie je až taká jednotná a nerozhádaná vo svojom vnútri. Je to pravdepodobne osud opozičných strán, ktorým odchodom z vlády pribúdajú vnútrostranícke problémy, keď už nemajú čo iné riešiť. Po rozkole v KDH spôsobenom sólovými akciami skupiny Vladimíra Palka či prekvapujúcej výmene vedenia v SMK prichádza na rad aj Dzurindova únia.

Pokračovanie komentára >>

ANKETAMikuáš Dzurinda je na čele SDKÚ-DS od jej vzniku v roku 2000. Má podľa vás voličom ešte stále čo ponúknuť? áno 89 (28%) neviem sa rozhodnúť 8 (3%) nie 218 (69%) Hlasovalo 315 ľudí, aj vy
01 - Modified: 2005-06-13 15:41:00 - Feat.: 0 - Title: Tóth sa stane ministrom kultúry v stredu 02 - Modified: 2005-06-13 16:00:00 - Feat.: 0 - Title: SČK poskytne obyvateľom na východe SR zasiahnutých povodňami humanitárnu pomoc 03 - Modified: 2005-06-13 16:37:00 - Feat.: 0 - Title: Nová technológia firmy Ericsson umožní telefonovanie mobilom v lietadle 04 - Modified: 2005-06-13 16:54:00 - Feat.: 0 - Title: Malajzijská spoločnosť Petronas rokuje o rozvoji irackého ropného priemyslu
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:17