StoryEditor

Špinavá kampaň môže politikom skôr uškodiť

21.02.2006, 23:00

Aféry, škandalizácia rivalov ani ostrá konfrontácia nemusí pomôcť politickým stranám v predvolebnej kampani získať voličov. Práve naopak, niektoré subjekty na to môžu doplatiť. Politickí analytici tvrdia, že konfrontačná a špinavá kampaň môže ľudí ešte viac znechutiť. To môže spôsobiť apatiu voličov a nižšiu účasť v predčasných voľbách. "Nadchádzajúca kampaň ľudí nezaujme, nebude teda mobilizačná," hovorí politológ Michal Horský. Podľa neho sa dá očakávať najnižšia volebná účasť v doterajšej histórii parlamentných volieb.
Využívanie "podpásových" metód v kampani pripúšťajú aj samotní politici. Druhým dychom zase dodávajú, že ich politické strany sa k takémuto konaniu neznížia. "Na takéto útoky sa pritom, samozrejme, pripravujeme," avizuje šéf volebného tímu Smeru Marek Maďarič. Konfrontácii s politickými protivníkmi sa jeho strana nevyhne. "Nebude sa niesť v osobnej rovine, pôjde o kritiku faktov a konkrétnych krokov." Konkrétnejšiu podobu jeho slovám dáva politológ: Kampaň Smeru bude útočná, negativistická, poznačená silnou sociálnou demagógiou. Naopak, vládna SDKÚ bude podľa Horského v častej defenzíve. "Z jednej strany bude čeliť kritike Smeru, z druhej atakom KDH a Slobodného fóra."
Strana Mikuláša Dzurindu plánuje ofenzívu svojich politických súperov odraziť najmä prezentáciou vládnych úspechov. "Využijeme na to hlavne priamy kontakt s voličmi, s čím máme dostatočné skúsenosti," vysvetľuje generálny sekretár SDKÚ Ivan Harman.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:59