StoryEditor

Komunisti stále nevrátili štátu to, čo mali

11.05.2005, 00:00
Majetok za vyše pol miliardy korún museli po novembri 1989 odovzdať slovenskí komunisti štátu. Okrem iného aj tlačiarne a budovy, napríklad i bratislavský hotel Bôrik, či rekreačné zariadenia v Častej Papierničke. Komunisti však dosiaľ nevrátili všetko, čo mu podľa zákona patrí.

Bývalé organizácie Komunistickej strany Slovenska v Michalovciach a Dunajskej Strede dlhujú štátu vyše tri milióny korún. Vyplýva to z materiálu, ktorý včera prerokovala vláda. Po zániku Strany demokratickej ľavice, ktorá bola nástupcom prednovembrových komunistov, by záväzky mala splácať strana Smer.

Smer zdedil aj dlh
"V roku 1997 nám SDĽ v Dunajskej Strede zaplatila v jednej splátke vyše stotisíc korún, ktoré sme odviedli na účet ministerstva financií, potom bez udania dôvodu prestali splácať," povedal Eva Remšíková z majetkovoprávneho oddelenia na Krajskom úrade v Trnave. Celkovo mali nástupcovia dunajskostredských komunistov vrátiť štátu vyše 800-tisíc korún. SDĽ z rôznych príčin nesplácala a vláda začala peniaze vymáhať súdnou cestou. Okresný súd v Dunajskej strede v roku 1996 rozhodol v prospech štátu a k pohľadávke SDĽ pripojil aj 22-percentné sankčné úroky z omeškania. V súčasnosti má pohľadávka hodnotu vyše dvoch miliónov korún. Kto ju bude splácať? SDĽ totiž v vlani zanikla a prešla pod Smer. "Na základe dohody oboch politických strán sa právnym nástupcom SDĽ stal Smer, preto to teraz budeme vymáhať od nich," povedala Remšíková. Smer zatiaľ len sonduje majetok sfúzovanej strany. "Audit majetku SDĽ bol koncom marca, preberáme agendu, zaoberáme sa vecami, ktoré sa týkajú záväzkov, pohľadávok, majetku, zmluvných vzťahov a hľadáme riešenia v rámci zákona," povedal pre HN poslanec Smeru Igor Federič.

Majetok predali, peniaze stvrdli
O tom, že komunisti musia vrátiť štátu stranícky majetok, rozhodlo ešte v roku 1990 Federálne zhromaždenie ČSFR ústavným zákonom. Išlo o hnuteľný, nehnuteľný majetok, peňažné prostriedky a majetkové práva, medzi iným napríklad Tlačiarenské závody Pravda, neskôr Danubiaprint. Hotel Bôrik či rekreačné zariadenia v Častej Papierničke vrátili komunisti ešte pred týmto zákonom. Zostalo však pár otvorených prípadov, keď komunisti predali majetok, ktorý mali vrátiť a peniaze, ktoré z neho utŕžili, si nechali na svojich účtoch. Popri Dunajskej Strede to bolo napríklad v Michalovciach. Podobne, ako v Dunajskej Strede, začali peniaze vymáhať cez súd viaceré okresné úrady, ktoré od komunistov a SDĽ spolu pýtali vyše 17 miliónov korún. Po zrušení okresných úradov pripadlo vymáhanie pohľadávok príslušným krajským úradom. V niektorých prípadoch sa SDĽ odvolala na Ústavný súd, v iných príslušné súdy rozhodli o znížení nároku štátu.

Súdy spory uzavreli
Živú pohľadávku voči komunistom, ktorá vyplýva z ústavného zákona z roku 1990, má štát popri Dunajskej Strede aj v Michalovciach. Tam však bola finančná disciplína straníkov z niekdajšej SDĽ oveľa lepšia ako v Dunajskej Strede. Zo záväzku 1,8 milióna korún zaplatila SDĽ do konca minulého roka rovný milión. "Nemali sme s nimi problémy, platili podľa splátkového kalendára, dokonca nad rámec rozhodnutia súdu," povedala Viera Jančíková z Krajského úradu v Košiciach, ktorý pohľadávku vymáha. Aj tento dlh sa teraz už týka Smeru.
Peniaze z vyhratých súdnych sporov posielali úrady na osobitný účet ministerstva financií, kam chodili aj financie z predaja vráteného majetku. Z neho sa napríklad v roku 2000 zaplatila časť záväzkov Železníc SR voči Spoločnej zdravotnej poisťovni a Sociálnej poisťovni. Keďže súdy už všetky spory ohľadne majetku bývalej KSS uzavreli, prevod majetku sa skončil, čo včera vláda vzala na vedomie. "Problematika vrátenia majetku Komunistickej strany Československa a jej právnych nástupcov je definitívne skončená," povedal vedúci tlačového oddelenia ministerstva financií Mikuláš Gera.

Čo museli komunisti vrátiť po novembri 1989
- hotel Bôrik v Bratislave, rekreačné zariadenia v Častej Papierničke a ďalších 97 stavieb
- ďalší majetok za 398 miliónov Sk
- veci, peniaze a majetkové práva za 98 miliónov Sk
- zaplatiť 56 miliónov Sk za nevydané veci

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:36