StoryEditor

Počas povodní nezabíjala len veľká voda, ale aj neopatrnosť

Hoci počas tohtoročných záplav zahynulo zatiaľ päť ľudí (predchádzajúce informácie hovorili až o siedmich prípadoch), utopenie nemusela spôsobiť len veľká či rozbúrená voda.

Hoci počas tohtoročných záplav zahynulo zatiaľ päť ľudí (predchádzajúce informácie hovorili až o siedmich prípadoch), utopenie nemusela spôsobiť len veľká či rozbúrená voda.
Napríklad smrť Anny Ševčíkovej spôsobila ľahkovážnosť a možno aj alkohol. Tragická nehoda sa stala 28. marca v Banskej Bystrici, kam táto 48-ročná Fiľakovčanka prišla na lekárske vyšetrenie. So svojím priateľom Dušanom Johnom sa popoludní išli prejsť k rieke. "Zapáčil sa jej kŕdeľ divých kačíc, ktoré plávali pri brehu. Chcela ich nakŕmiť, pošmykla sa a spadla do vody," uviedol John svojim záchrancom, ktorých sa HN podarilo nájsť. Podľa ch slov skočil John za Annou do vody a podarilo sa mu ju chytiť. Mali však mokré šaty a obaja sa ponorili. Život mu zachránili okoloidúci, keď ho vytiahli pomocou konára.
Telo jeho priateľky sa doteraz nenašlo. Za mŕtveho označili niektoré médiá aj Johna, keďže tento prípad sa objavil v štatistike obetí, ktoré dostávajú z hasičského a záchranného zboru.
Hasiči neskôr pripustili, že v niektorých prípadoch nemusela byť príčinou utopenia povodeň, ale aj neopatrnosť. Záplavy totiž nespôsobili ani smrť muža, ktorého našli v nedeľu podvečer v rybníku pri celulózke v Žiline. Vo vode bol už dlhší čas, pretože jeho telo sa už rozkladalo. Pravdepodobne išlo o osobu z Českej republiky, ktorú polícia už dlhšie hľadala.
Tlačové oddelenie ministerstva vnútra tvrdí, že povodne si doteraz vyžiadali dve obete. Jednou z nich je 61-ročný muž, ktorého našli utopeného v Modre - Kráľovej. Kto je druhou obeťou, ministerstvo zatiaľ nevedelo spresniť.

Voda neberie ohľad na deti, ani ženy
Tridsiateho marca sa utopil v potoku pri v obci Miľpoš v okrese Sabinov štvorročný Ondrej, jedno z desiatich detí manželov Duždovcov. Prípad ešte vyšetruje polícia. Podľa policajnej hovorkyne Marty Bujňákovej chlapec v osudný deň odišiel z domu okolo deviatej predpoludním. Keď prechádzal po lavičke nad rozvodneným potokom, spadol do vody. "Poviem len, že v potoku bolo vtedy dvadsať centimetrov vody. Obraz o prípade si teda urobte sami," povedal starosta Miľpoša Miroslav Straka. Chlapec sa mal hrať pri chatrči, v ktorej býval. Potok obyvatelia osady využívajú ako zdroj pitnej vody. Otec tvrdí, že Ondrej sa asi chcel napiť a spadol do potoka. Našli ho mŕtveho niekoľko sto metrov nižšie.
Deväťročný Pavol Kotlár sa utopil koncom marca v potoku Trnávka v Sečovciach. "Bol na okraji potoka, zachytený v kríkoch, tvárou do vody," potvrdili nám na Krajskom riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach. Aj tento prípad vyšetruje polícia.
V nedeľu 2. apríla našli v žilinskom potoku Belá utopenú ženu. Podľa policajného hovorcu Igora Mahúta bývala v obci Belá. Spadla do potoka a privolaná lekárka konštatovala smrť, bez cudzieho zavinenia.

Desiatky obetí
Podľa neoficiálnej štatistiky zahynulo u nás od roku 1997 počas povodní 63 ľudí a záplavy spôsobili škody na súkromnom a štátnom majetku približne za 15,5 miliardy korún. Uvedený rok je istým medzníkom, lebo odvtedy sa u nás vyskytujú povodne častejšie a pravidelnejšie.
Doteraz najtragickejším prípadom bola smrť 50 Rómov v obci Jarovnice pri Sabinove, keď im v júli 1998 rozbúrená voda Svinky zničila aj príbytky. Ďalšie obete boli v okolitých osadách, pričom vojakom sa podarilo zachrániť ďalších 61 osôb. Takáto tragická udalosť sa nestala ani pri katastrofálnych záplavách na Žitnom ostrove, keď sa 15. júla 1965 roztrhla pri obci Patince dunajská hrádza. Napriek tomu, že voda zničila 3 910 domov, šesťtisíc poškodila a evakuovali 54 000 ľudí, ani jeden z obyvateľov nezahynul. Zomreli však dvaja záchranári - vojaci.

V Jarovniciach zničili prehrádzku

Potok Malá Svinka, ktorý v roku 1998 spôsobil smrť 50 obyvateľov obce Jarovnice, je dnes už zregulovaný. Vodohospodári v ňom urobili po povodni aj záchytnú prehrádzku, ktorá mala zachytiť naplaveniny a počas veľkej vody zmierniť rýchlosť toku. Napriek tomu ju neznámy páchateľ poškodil a neskôr ju celkom zničila veľká voda. "Žiadali sme vodohospodárov, aby prehrádzku obnovili, no zatiaľ to neurobili," povedal starosta Jarovníc Marián Kyjovský. Podľa neho je zarážajúce, že projektant, dodávateľ stavby, ako aj preberacia firma pre obnovu neurobili nič. Starosta sa preto obáva, aby dedinu znova nezatopila ďalšia veľká voda.
Podľa odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku v Košiciach vodohospodári tento vandalský čin ohlásili na polícii. Páchateľ je však stále neznámy. Podľa vodohospodárov však prehrádzku musel rozobrať niekto z miestnych obyvateľov.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 02:51