StoryEditor

Knitlovo odvolanie je neplatné

30.03.2006, 00:00

Správna rada Sociálnej poisťovne odvolala v júli 2003 Miroslava Knitla z postu šéfa poisťovne v rozpore so zákonom -- rozhodnutie rady teda neplatí. Takýto verdikt včera vyhlásil Okresný súd Bratislava I. Počas súdneho sporu, ktorý trval takmer tri roky, sa Knitl snažil preukázať, že jeho vynútený odchod nebol v súlade so zákonom. "Môj klient sa vzdal nároku na ušlú mzdu v hodnote asi milión korún. V tejto časti sme vzali návrh späť," uviedol Knitlov právnik Dušan Lesaj. Ako doplnil, jeho klient chcel najmä očistiť svoje meno.
Vznikla tak komplikovaná právna situácia -- odvolanie Knitla síce neplatí, no medzičasom sa zmenil systém riadenia poisťovne, na čele ktorej dnes stojí už päťčlenná Rada riaditeľov Sociálnej poisťovne. "K ďalším krokom sa neviem vyjadriť, keďže môj klient sa nachádza mimo republiky. Po jeho návrate zvážime, či budeme uplatňovať nejaké ďalšie nároky," hovorí Lesaj. Predseda Rady riaditeľov poisťovne František Halmeš je presvedčený, že morálnu zodpovednosť za Knitlovo odvolanie z funkcie má vtedajšia správna rada, ktorá o ňom rozhodla. Rozhodnutie súdu si preštuduje. "To, že sa vzdal svojich mzdových nárokov, považujem za veľkorysé gesto," poznamenal Halmeš. Bývalý predseda správnej rady, exminister Ľudovít Kaník, na rozhodnutí z roku 2003 trvá. "Bez ohľadu na výrok súdu som presvedčený o tom, že to odvolanie bolo v súlade so zákonom."
Správna rada poisťovne odvolala Knitla z funkcie, pretože podpísal zmluvu na dodávku počítačového systému s firmou CSC Computer Services bez toho, aby správna rada obchod odsúhlasila. Tá ho pritom zaviazala, že musí predložiť na schválenie všetky verejné súťaže na nákupy, ktoré presiahnu 10 miliónov korún. Podľa Knitla toto uznesenie nebolo záväzné, pretože bolo v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní -- v tomto mu dal za pravdu aj súd.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 10:46