StoryEditor

Druhý pilier padá kvôli odpočtom z daní

Ľudia, ktorí si sporia na dôchodok v penzijných firmách, už môžu de facto rátať s tým, že na ich účty pôjde menej peňazí.
Ľudia, ktorí si sporia na dôchodok v penzijných firmách, už môžu de facto rátať s tým, že na ich účty pôjde menej peňazí. Podľa viacerých zdrojov z prostredia vlády premiér Robert Fico "pochová" druhý pilier v prospech dobrovoľného doplnkového sporenia. Návrh na zrušenie možnosti odpočítať si 12-tisíc korún zo základu dane pri sporení na penziu v doplnkovej dôchodkovej poisťovni podľa informácií HN nemá prejsť už cez dnešné rokovanie vlády.

Buď jedno, alebo druhé
V prípade, že sa táto výnimka, ktorá je silným podporným nástrojom biznisu poisťovní, zachová, ministerstvo financií asi zníži príspevky do druhého, kapitalizačného piliera zo súčasných deväť percent na šesť. "Je veľmi pravdepodobné, že jedno z týchto opatrení sa zrealizuje. Je však vylúčené, že sa zrealizujú obidve zároveň," avizoval rezort Jána Počiatka vo svojom stanovisku. Zdroj HN pritom potvrdil, že Fico mal v úmysle práve oslabenie druhého dôchodkového piliera.

Znovuhľadanie miliárd
Rozhodnutie prichádza v čase, keď poisťovne začali ofenzívu proti zámeru zrušiť odpočet z daňového základu v treťom pilieri. Podľa hovorkyne Allianz - Slovenská poisťovňa a Allianz - Slovenská DSS Lucie Muthovej je pre nich "neprijateľné siahnutie na ktorýkoľvek z pilierov". Obidva piliere majú v dôchodkovom systéme svoj význam a "nie je možné podmieňovať zachovanie jedného piliera znevýhodnením druhého", tvrdí zasa Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka.
Zrušením 12-tisíckorunového zvýhodnenia chcela vláda získať peniaze. Ak by zostalo zachované, štátna kasa by v roku 2008 prišla o 2,4 miliardy korún a budúci rok by získala iba 334 miliónov. Nahradiť tento výpadok by malo práve sedem miliárd korún, s ktorými minister financií Ján Počiatek počítal ako s dôsledkom zníženia odvodov do dôchodkových spoločností v druhom pilieri.
To, že teraz všetko hrá v prospech poisťovní a 12-tisícového daňového odpočtu, sa nepáči odborom: "Budeme iniciovať, aby vláda našla spôsob, ako znížiť odvody do druhého piliera," povedal prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor.
Tvrdí, že treba zachrániť a posilniť priebežný dôchodkový pilier Sociálnej poisťovne, kam mali smerovať tri percentá, o ktoré podľa všetkého vláda skráti odvody do dôchodkových firiem. "Súčasný pomer deväť percent k deviatim percentám odbory kritizovali hneď od začiatku. Je to pomer, ktorý si nemôže táto krajina z hľadiska fiškálnej politiky dovoliť," povedal Saktor. Odbory pritom majú s premiérovým Smerom nadštandardné vzťahy, ešte pred voľbami mu dali podporu výmenou za niektoré sociálne opatrenia.
KATARÍNA RAGÁČOVÁ

Ako môže vyzerať osobný účet po zmene odvodov (v Sk)
Vstup do II. piliera v 20 rokoch, sporenie 45 rokov
priemerný zárobok

15 000

30 000

účet pri odvode 9 % 3 072 769 Sk 6 145 539 Sk
účet pri odvode 6 % 2 048 513 Sk 4 097 026 Sk
rozdiel 1 024 256 Sk 2 048 513 Sk
Pozn.: Výpočet ráta s priemerným reálnym rastom miezd o 3 % ročne a priemerným výnosom 3,5 % ročne. Podľa súčasnej poistných kalkulácií by doživotný dôchodok sporiteľa z 1 milióna Sk mesačne predstavoval 6 583 Sk v prípade muža a 5 026 Sk pri žene. Zdroj: Nadácia F. A. Hayeka
01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaprášené drahokamy 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Príťažlivosť lásky
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:59