StoryEditor

Šimon Peres vyzval na spoločný postup voči Iránu

30.11.2006, 09:00
Autor:
SITASITA
Izraelský podpredseda vlády Šimon Peres vo svojom stredajšom prejave na pôde americkej Yaleskej univerzity vyzval na spoločný postup voči Iránu. Peres si myslí, že krajina sa zdá silnejšou ako v skutočnosti je.

Izraelský podpredseda vlády Šimon Peres vo svojom stredajšom prejave na pôde americkej Yaleskej univerzity vyzval na spoločný postup voči Iránu. Peres si myslí, že krajina sa zdá silnejšou ako v skutočnosti je, pretože medzinárodné spoločenstvo v otázke jeho jadrového programu nepostupuje jednotne.
Peres nevyzýva na vojenskú akciu, ale myslí si, že je potrebné urobiť spoločný krok v oblasti ekonomických sankcií. "Neobávam sa toho, že existuje potreba vojny s Iránom, je však treba prijať jednotnú politiku." Peres opísal Irán ako veľmi chudobnú krajinu, ktorá nie je schopná vytvoriť dostatočné množstvo pracovných miest, aby uspokojila rýchlo rastúcu populáciu. "Myslím si, že Irán je slabá krajina. Čo ju robí silnou? Moja odpoveď je - slabosť medzinárodného spoločenstva."
USA sa vyhrážajú Iránu sankciami a snažia sa ho prinútiť, aby konal zodpovednejšie v oblasti svojho jadrového programu a podpory extrémizmu. Rokovania o rezolúcii OSN uviazli na mŕtvom bode potom, čo Rusko a Čína nesúhlasili s návrhom USA a EÚ. Arabské krajiny sa chcú vyhnúť konfrontácii USA a Izraelu s Iránom. USA obviňuje Irán, že tajne vyvíja atómové zbrane, zatiaľ čo Teherán tvrdí, že jadrový program slúži na mierové účely. Irán opakovane odmieta zastaviť proces obohacovania uránu, čo mu Bezpečnostná rada OSN stanovila ako podmienku na začatie rokovaní o jadrovom programe.
Peres diskutoval o šanciach na dosiahnutie mieru na Blízkom Východe v období medzi prímerím a novými diplomatickými krokmi na oživenie mierových rozhovorov medzi Izraelom a Palestínou. Americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová by sa vo štvrtok mala stretnúť s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abásom na Západnom brehu Jordánska a s izraelským premiérom Ehudom Olmertom v Jeruzaleme.
Izrael a Západ bojkotujú súčasnú palestínsku vládu na čele s hnutím Hamas, ktoré Západ dalo na zoznam teroristických organizácií.
Počas návštevy Peresa asi skupina 20 demonštrantov vyzývali na "ukončenie okupácie". Skupinka demonštrantov nazvala Peresa "otcom" izraelského programu pre jadrové zbrane, keďže stál za útokom Izraela na Libanon minulý rok, pri ktorom zahynuli stovky civilistov, ako aj za iným útokom v polovici deväťdesiatych rokov a obvinila Izrael z devastovania Pásma Gazy. Peres tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že Izrael sa vzdal zeme pre dosiahnutie mieru, avšak stále je napádaný palestínskymi militantmi a hnutím Hizbaláh a dodal, že obete na ľudských životoch sú neúmyselným dôsledkom vojny.
Peres bol premiérom Izraela v rokoch 1984 až 1986 a taktiež od novembra 1995 do mája 1996. V roku 1994 dostal Nobelovu cenu za mier spolu s Jicchakom Rabinom a Jásirom Arafatom.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 04:55