StoryEditor

Starostovia na Gemeri bojujú o high-tech investora

19.12.2005, 23:00
Rusko-japonská spoločnosť MPG Holding registrovaná v Moskve, plánuje na Gemeri investovať 330 miliónov dolárov, čo je v prepočte takmer 10 miliárd korún. V regióne s mierou nezamestnanosti okolo 30 percent chce postaviť závod na spracovanie kremíka.

Rusko-japonská spoločnosť MPG Holding, registrovaná v Moskve, plánuje na Gemeri investovať 330 miliónov dolárov, čo je viac ako 10 miliárd korún. V regióne s mierou nezamestnanosti okolo 30 percent chce postaviť závod na spracovanie kremíka.
Prácu by si v ňom našlo 300 ľudí, no investor môže pritiahnuť aj ďalšie firmy.
Má isť o high-tech projekt s vysokou pridanou hodnotou. "Výroba, ktorá nie je postavená na chemických procesoch, nezaťaží životné prostredie. Nič podobné v Európe zatiaľ nie je," povedal pre HN František Pompura, zástupca firmy na Slovensku.
Konkurencia dvoch miest
O získanie investície bojujú Rožňava a Jelšava. Firma sa podľa Pompuru čoskoro rozhodne, ktorú lokalitu uprednostní. Túto informáciu potvrdil aj hovorca ministra hospodárstva Róbert Beňo, podľa ktorého to bude pravdepodobne Jelšava.
Konkrétne podmienky a výšku stimulov dohodne s investorom agentúra SARIO. "Rokujeme už dlhšie, ale keďže rozhovory sme ešte neukončili, nebudeme zatiaľ poskytovať bližšie informácie," povedal hovorca agentúry Michal Novota. Investíciu firma oznámila ešte pred schválením nových pravidiel na poskytovanie stimulov. Podľa Pompuru by radšej vychádzala z pôvodných podmienok, ktoré sľubovali vyššie stimuly.
Mesto Rožňava ponúka investorovi priemyselnú zónu Rožňava Baňa. Radnica požiadal vládu o 150-miliónovú dotáciu. "Podľa mojich informácií žiadosť v prvom kole prešla," povedal primátor mesta František Kardoš. Podľa neho si zástupcovia investora boli už viackrát pozrieť lokalitu.
Väznica alebo závod
Jelšava by závod na výrobu kremíka umiestnila do 16-hektárového areálu bývalých kasární, ktoré pred časom opustila armáda. O ubytovaciu časť má záujem ministerstvo spravodlivosti, ktoré tam chce zriadiť väznicu. Zvyšok areálu by mesto poskytlo investorovi. "Takéto riešenie považujeme za ideálne. S investorom sme v kontakte a veríme, že sa nám ho podarí získať," uviedol primátor Jelšavy, Milan Kolesár.
Kremík je štvrtou najpoužívanejšou surovinou na svete, je na ňom založený celý počítačový priemysel a moderná elektronika. Surovinu chce investor získavať z domácich zdrojov - z ložiska pri Švedlári, ale aj z Ruska. Ťažba kremičitanov na elektrotechnické účely nemá zatiaľ na Slovensku tradíciu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:43