StoryEditor

Harabinov synovec dostane od štátu funkciu

Dosadzovanie ľudí spriaznených s vládou do štátnych orgánov pokračuje. Riaditeľom obvodného pozemkového úradu v Kežmarku by sa mal stať synovec ministra spravodlivosti Štefana Harabina.

Dosadzovanie ľudí spriaznených s vládou do štátnych orgánov pokračuje. Riaditeľom obvodného pozemkového úradu v Kežmarku by sa mal stať synovec ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS). Vymenovanie Vladimíra Harabina navrhol rezort pôdohospodárstva, ktorý riadi Miroslav Jureňa z tej istej ĽS-HZDS.
Do funkcie by mal Harabinov synovec nastúpiť už vo štvrtok - musí ho ešte odobriť vláda. Minister Harabin tvrdí, že o tejto nominácii nevedel. "Dozvedel som sa o tom až od novinárov. Potešilo ma, že po mojom bratovi, ktorý je riaditeľom bilingválneho gymnázia v Košiciach už niekoľko rokov, sa aj ďalší člen našej približne tristočlennej rodiny uchytil na takom "významnom" poste."
Šéfka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá upozorňuje, že rozhodujúce je, či bolo urobené riadne výberové konanie. "Pokiaľ áno, mohol sa tam prihlásiť aj synovec pána ministra. Ale ak nie, a šlo o čisto politickú nomináciu, možno hovoriť o podozrení z klientelizmu či rodinkárstva, čo vláda na čele so Smerom vo svojich predvolebných sľuboch odmietala." Hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Magdaléna Fajtová tvrdí, že rozhodne nešlo o to, či je Vladimír Harabin synovcom ministra. "Ale o to, že je to odborník a tú prácu bude vykonávať kvalitne, zodpovedne a na úrovni."
Minister Harabin tiež odmieta akékoľvek podozrenia z rodinkárstva. "Keby som chcel synovcovi dohadzovať funkcie, posadím ho radšej do nejakej dozornej rady." Na moju pomoc neboli príbuzní nikdy odkázaní, poznamenal prvý muž slovenskej justície.
O pripravovanej nominácii nevedel nič ani vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD). "Ak to pôjde do vlády, budeme o tom diskutovať." Ako dodal, razí zásadu, že keď niekto vstupuje do politiky, rodinné vzťahy musia ísť bokom.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 19:56