StoryEditor

Štát chce znovuovládnuť predané firmy

Slovenská vláda pokračuje v ťažení proti monopolom. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek vyhlásil, že chce do 20. septembra dokončiť návrh zákonov, ktoré by do rúk štátu "vrátili výkonné právomoci privatizovaných energetických spoločností."

Slovenská vláda pokračuje v ťažení proti monopolom. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek vyhlásil, že chce do
20. septembra dokončiť návrh zákonov, ktoré by do rúk štátu "vrátili výkonné právomoci privatizovaných energetických spoločností."
Minister to povedal v rozhovore, ktorý dnes vyšiel v renomovanom denníku Wall Street Journal patriacom do tej istej skupiny tlače, ako Hospodárske noviny. Dôvod iniciatívy? "Kontrolujeme v týchto podnikoch väčšinový podiel, ale nemáme vplyv na ich prevádzku."

Test Transpetrol
Prvou skúškou by mal byť boj o Transpetrol, ktorý prevádzkuje slovenskú časť strategického ropovodu Družba. Firmu, ktorej 49-percent Slovensko za ministra Ľubomíra Haracha predalo dnes krachujúcemu ruskému gigantu Jukos, sa ministri hospodárstva snažia získať späť už tretí rok. "Je to takmer nemožné," zoponoval vzápätí svoje slová Jahnátek, pretože na získanie akcií by Slovensko potrebovalo súhlas dvoch tretín akcionárov. Minister nespresnil, ako konkrétne by chcel Transpetrol získať späť, hoci má už za sebou rokovania so správcom konkurznej podstaty Jukosu Eduardom Rebgunom.

Žiadne znárodnenie
Tak, ako prednedávnom naznačil už premiér Robert Fico, chce štát "získať kontrolu" aj nad energetickými spoločnosťami, v ktorých vlastní 51-percentný podiel. Mal na mysli Slovenský plynárenský priemysel, Západo-, Stredo- a Východoslovenskú energetiku.
"Aby bolo jasné," ubezpečil minister, "nejde o znárodnenie týchto spoločností, iba chceme, aby bol náš väčšinový podiel v týchto spoločnostiach zohľadnený aj vo výkonných právomociach." Tieto právomoci by socialistická vláda zrejme využila najmä na blokovanie zvyšovania cien. Predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu sa vzdala manažérskej kontroly v predstavenstvách týchto spoločnostiach výmenou za hotovosť a prísľub investícií.
V Západoslovenskej energetike vlastní 49 percent akcií nemecký E.ON Energie, v Stredoslovenskej energetike Electricité de France a vo Východoslovenskej energetike opäť Nemci - RWE. Ich reakcie sa nám do uzávierky nepodarilo získať.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:14