StoryEditor

Dzurinda nemá konkurenciu

19.11.2006, 23:00
Prečo ste rok váhali, kým ste vstúpili do SDKÚ-DS? Nevedela som, či istá nevyhnutná miera kompromisov nebude pre mňa príliš veľkou prekážkou.

Prečo ste rok váhali, kým ste vstúpili do SDKÚ-DS?
- Nevedela som, či istá nevyhnutná miera kompromisov nebude pre mňa príliš veľkou prekážkou. Aj malý úspech mi však spôsobuje obrovskú radosť a nedefinujem ho ako prehru - malé alebo aj väčšie prehry dokážem spracovať.
Ešte pred rokom ste hovorili, že do SDKÚ-DS vstúpite len vtedy, ak sa strana zmení. Čo vám na nej prekážalo?
- Práve tá nevyhnutná miera kompromisov. V politike iný názor a príliš silné vybočenie z danej línie je minimálne na dobrovoľný odchod z danej línie. To sú hranice, ktoré je nevyhnutné tvrdo dodržiavať a byť s nimi zmierený. S týmto som mala ten rok trošku problém.
Preferenčné hlasy v júnových voľbách vás posunuli pred predsedu SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. Neuvažovali ste, že by ste ho mohli vystriedať?
- Toto by boli prehnané ambície, pretože som nováčik v politických štruktúrach. To by už bol hazard a ja nerada hazardujem. Na druhej strane niet sebamenšieho dôvodu uvažovať o výmene predseda SDKÚ.
Dzurinda nemá konkurenciu
Mikuláš Dzurinda má širokospektrálnu podporu členskej základne, získal pre SDKÚ-DS vyššie percentá ako v predchádzajúcich voľbách. Predsedovia strán, ktoré prepadli, neponúkli svoje miesta, prečo by tak mal urobiť predseda strany, ktorý bol úspešnejší. Navyše tam nemá zatiaľ konkurenta na predsednícke kreslo.
Verejnosti ste sympatická, podporujú vás aj členovia SDKÚ. Do budúcnosti teda asi ťažko môžete vylúčiť záujem o najvyšší stranícky post?
- To, aký bude môj osud a budúcnosť v SDKÚ-DS, ukážu moje prvé skúsenosti s konkrétnou straníckou prácou, pretože dosiaľ som tam fungovala ako hosť. Je iné, keď tam budem pôsobiť a fungovať ako podpredsedníčka zodpovedná aj za podobu a tvar SDKÚ-DS.
Napriek tomu už dnes sa objavili úvahy o vašej kandidatúre na post hlavy štátu, ktorá sa bude voliť o tri roky...
- To je otázka pre iných zo strany. Viem, že sa o tom debatuje. Je to prirodzené - prišla nová tvár, tak sa o nej klebetí, rozpráva, rozoberá sa. Asi som témou viacerých takýchto rozhovorov. Podstatné však je, aké výstupy a konkrétne už formálne návrhy prídu zo štruktúr strany.
Iste. Keď by však prišiel takýto návrh, prijali by ste ho?
- Odpoviem ako sociologička: na Slovensku sú isté profesie a funkcie dominantne vnímané ako mužské. Predpokladám, že zatiaľ ako muž vnímaná nie som. Pritom prezidentský post je u nás naozaj prioritne vnímaný ako post alebo kreslo pre muža. Z tohto hľadiska je moje pohlavie dosť apriórnym hendikepom pri uchádzaní sa o takýto post. Ale možno sa mýlim.
SDKÚ-DS ste čiastočne pomohli v parlamentných voľbách. Čo ste vstupom do politiky získali vy?
- Moje, v tom období obrovské prázdno v mojom srdci, sa zrazu zaplnilo životmi a osudmi strašne veľa ľudí a mne to dalo viac ako som tentoraz dala ja. Viac než druhý dych, viac než chytenie nového vetra a zmyslu toho, aby som ráno vstala a skúsila sa usmiať.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peniaze dostane iracký ľud
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:18