StoryEditor

Konflikt s Maďarskom -- hrozí problém s EÚ

30.08.2006, 00:00
V Sládkovičove napadli mladíka, ktorý hovoril po maďarsky. V Pécsi museli prerušiť zápas kvôli protislovenským výpadom. Slovenský "problém" smeruje do Európskeho parlamentu.
Slovensku hrozia kvôli protimaďarským útokom problémy v Európe. Z Maďarska už prišla protestná nóta, ozývajú sa aj európski socialisti - kabinet Roberta Fica dostal ultimátum aj od opozičnej SMK. Tá dala jeho vláde dva týždne na zastavenie protimaďarských nálad. "Ak sa nám za ten čas spoločne nepodarí zastaviť tieto problémy, obrátime sa na všetky orgány Európskej únie," avizuje poslanec NR SR a podpredseda SMK Pál Csáky.

Európa čaká na Fica
Maďarská koalícia preto pripravuje deklaráciu, v ktorej politické strany odsúdia takéto incidenty. "Nebudeme trpieť a tolerovať, že akýkoľvek občan Slovenskej republiky dostáva facku za to, že realizuje svoje ústavné práva," varuje Csáky. Podľa neho vláda v oblasti extrémizmu neurobila dosť.
Na Ficove ďalšie kroky čaká aj vplyvný klub socialistov v europarlamente. "Tieto incidenty môžu Slovensku poškodiť, ak vláda proti nim nezaujme veľmi skoro jasné stanovisko. Dôležité je teraz niečo urobiť, aby na zasadnutí na konci mesiaca nedošlo k zodpovedajúcim rezolúciám Európskeho parlamentu," zdôraznil pre HN podpredseda klubu Hannes Swoboda.

Bitka verzus heslá
Incidenty na oboch stranách medzitým však pokračujú. V sobotu dvaja mladíci napadli v Sládkovičove 20-ročného chlapca - údajne preto, že hovoril po maďarsky. Mladík skončil v nemocnici so zranením pľúc. V Maďarsku zasa museli na päť minút prerušiť futbalový zápas v Pécsi, pretože fanúšikovia skandovali protislovenské heslá. Slovenský veľvyslanec v Budapešti Juraj Migaš dokonca očakáva protislovenské demonštrácie pred budovou ambasády.
O prejavoch extrémizmu rokoval v pondelok aj s maďarským rezortom diplomacie. "V podstate žiadajú to, čo robíme. To znamená, aby sme to vyšetrili a aby sme sa aj v budúcnosti na najvyššej úrovni dištancovali od prejavov extrémizmu." Migaša prekvapilo, že akékoľvek kroky slovenskej vlády s cieľom zabrániť prejavom extrémizmu maďarská strana ignoruje. Ako dodal, nadmerná publicita, početné vyhlásenia a neprimeranosť reakcií maďarskej strany len prispievajú k vytváraniu atmosféry napätia.

Problém za hranicami
To, čo sa teraz na Slovensku deje, je podľa Swobodu veľmi negatívne. "Nechcem to zvaľovať na vládu, to by nebolo fér. Ani predsedu SNS Jána Slotu nemôžeme brať na zodpovednosť za všetko, zodpovední sú tí, čo to urobili. Slota je však spoluzodpovedný za klímu, ktorá takýmto útokom praje." Swoboda tvrdí, že je aj preto veľmi dôležité, aby premiér Fico zaujal jasnú pozíciu a koaličnému partnerovi dal jasne a zreteľne vedieť, že to nie je akceptovateľné.
Presunu problému na medzinárodnú pôdu sa obáva aj Migaš. "Nie je dobré, ak si dva susedné štáty nedokážu problémy vyriešiť medzi sebou," vyhlásil pre HN. Potom sa už podľa neho môže poškodiť dobré meno Slovenska. Podobný názor má aj europoslankyňa Anna Záborská (KDH). "Som za to, aby to, čo sa dá vyriešiť doma, sa aj doma vyriešilo, a proti rozdúchavaniu emócií v zahraničí."

Faktor zvaný SNS
Politológ Grigorij Mesežnikov tvrdí, že zmenu atmosféry v posledných týždňoch spôsobil fakt, že vo vláde pôsobí strana, ktorá od začiatku pracuje s témami ako maďarská karta, vzťah k Maďarom, ich postavenie a slovensko-maďarské vzťahy. "Tou stranou je SNS a jej prítomnosť vo vláde je faktorom, ktorý ovplyvnil správanie časti ľudí s protimaďarskými náladami."
Podľa Mesežnikovova sa nedá vylúčiť, že národniari môžu takéto napätie vo vzťahoch medzi Slovákmi a Maďarmi "zužitkovať". "Nemyslím si, že to môže prospieť SMK, pretože tá má voličskú základňu stabilnú. Pocit ohrozenia môže skoncentrovať podporu, ale v zásade SMK nemá záujem na tom, aby sa rozdúchavalo napätie."

Aké postavenie a šance má maďarská menšina v porovnaní so Slovákmi? (v %)
Pohľad Maďarov
Rok 2003 2004 2005
Horšie 68 59 51
Rovnaké 26 37 44
Lepšie 6 3 5
Neviem 0 1 0
Pohľad Slovákov
Rok 2003 2004 2005
Horšie 8 7 8
Rovnaké 55 55 55
Lepšie 33 35 34
Neviem 4 3 3
zdroj: IVO
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 02:30