StoryEditor

Bonfiglioli chce do konca roka začať s výrobou v Považskej Bystrici

12.09.2005, 12:08
Bonfiglioli bude podľa hovorkyne primátora Dobroslavy Krajačičovej v považskobystrickom závode vyrábať prevodovky, meniče, rozvody a servomotory. Firma chce v budúcnosti v Považskej Bystrici vytvoriť centrálu a servisné stredisko, dodala Krajačičová.

Talianska firma Bonfiglioli chce do konca tohto roka začať vyrábať v Považskej Bystrici. Vo výrobnej prevádzke v objekte bývalých Považských strojární by spočiatku malo nájsť prácu 100 ľudí, neskôr by sa ich počet mal zvýšiť.
Bonfiglioli bude podľa hovorkyne primátora Dobroslavy Krajačičovej v považskobystrickom závode vyrábať prevodovky, meniče, rozvody a servomotory. Firma chce v budúcnosti v Považskej Bystrici vytvoriť centrálu a servisné stredisko, dodala Krajačičová. Rokovania medzi firmou a mestom sa začali v marci. "Investícii talianskej spoločnosti Bonfiglioli v Považskej Bystrici už nič nebráni a môže sa naplno rozbehnúť," uviedla dnes hovorkyňa. Podľa Krajačičovej zástupcovia talianskej firmy na stretnutí s primátorom Ľubošom Lackovičom ocenili skutočnosť, že Považská Bystrica je skladbou obyvateľstva pomerne mladé mesto. Mladí ľudia na Slovensku sú podľa nich draví učiť sa nové veci a neustále sa v nich zdokonaľovať, čo v prípade Talianska nie je také jednoznačné, uviedla hovorkyňa. Práve to bol jeden z dôvodov, prečo sa spoločnosť Bonfiglioli rozhodla investovať na Slovensku.
Podľa Lackoviča v bývalých Považských strojárňach pracovalo takmer 14-tisíc ľudí, veľké reštrukturalizačné a spoločenské zmeny však mali za následok zánik strojární a zamestnanci sa ocitli na dlažbe. "V súčasnosti sa situácia mení príchodom zahraničných investorov, ktorí vytvárajú nové pracovné príležitosti a svoje podniky sústreďujú v takzvanom hnedom parku na Považí," konštatoval Lackovič. Považská Bystrica podľa jeho slov obhájila najvyšší komunálny rating a mesto má najnižšie dane na Slovensku. Mestský úrad vychádza v ústrety všetkým investorom, ktorí sa rozhodnú pre Považskú Bystricu, ubezpečil primátor.
Bonfiglioli si udržiava vedúcu pozíciu na talianskom trhu v oblasti výroby reduktorov a meničov, na ktorom má 25-% podiel. Je treťou najväčšou firmou spomedzi konkurentov na trhu v Európe. V roku 2004 predstavovali jej tržby 339 miliónov EUR, v prepočte 1,3 miliardy SKK, a zamestnávala 1 800 ľudí.
(1 EUR = 38,185 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:51