StoryEditor

Spoločnosť GFT začala v Kechneci výstavbu závodu na výrobu prevodoviek

07.07.2005, 16:14
GFT vybuduje v Kechneci modernú fabriku na prevodovky s dvojitou spojkou a prevodovky pre motocykle. Celkové investície GFT na Slovensku dosiahnu 345 miliónov EUR, v prepočte 13,2 miliardy SKK, pričom priamo do Kechneca pôjde 265 miliónov EUR.

Základný kameň nového výrobného závodu Getrag Ford Transmissions (GFT) Slovakia, s. r. o., položili dnes slávnostne v priemyselnom parku pri obci Kechnec v okrese Košice - okolie.
Ide o strategickú investíciu nielen na východnom Slovensku, kde je vysoká miera nezamestnanosti, ale v rámci celého Slovenska. GFT vybuduje v Kechneci modernú fabriku na prevodovky s dvojitou spojkou a prevodovky pre motocykle. Celkové investície GFT na Slovensku dosiahnu 345 miliónov EUR, v prepočte 13,2 miliardy SKK, pričom priamo do Kechneca pôjde 265 miliónov EUR. V regióne vytvorí asi 750 priamych pracovných príležitostí a ďalšie vzniknú v nadväznosti na novú prevádzku.
Výroba nového typu prevodoviek s dvojitou spojkou by mala začať v polovici roka 2007 a prevodovky pre motocykle začnú vyrábať už koncom budúceho roka. Spoločnosť očakáva ročný obrat na úrovni 300 až 400 miliónov EUR. Celá produkcia je určená na export pre popredné svetové automobilky. Vláda podporila investičný projekt sumou 1,64 miliardy Sk ako priamu dotáciu a 540 miliónmi Sk vo forme daňových úľav.
Na slávnosti sa zúčastnili predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda, generálny riaditeľ agentúry SARIO Roman Kuruc, prezident Getrag Corporate Group Tobias Hagenmeyer, starosta Kechneca Jozef Konkoly a predstavitelia štátnej správ, samosprávy a podnikateľskej sféry.
Minister hospodárstva Pavol Rusko sa na položení základného kameňa nezúčastnil. Podľa jeho slov je to reakcia na skutočnosť, že vláda v stredu zamietla investičnú zmluvu s juhokórejskou firmou Hankook.
"Dnešná investícia je nesmierne dôležitá a vážna, pretože sme v regióne, kde je stále ešte jedna z najvyšších mier nezamestnanosti, a preto som rád, že sme svojho času vo vláde tento projekt podporili. Je to investícia do automobilového priemyslu, to znamená, že bude vyvolávať ďalšie pracovné príležitosti a bude mať multiplikačné efekty," uviedol po slávnostnom akte Dzurinda.
Za významný označil dnešný deň pre GFT prezident spoločnosti Hagenmeyer, pričom zdôraznil, že nejde len o nový závod, ale aj o to, že príde nová technológia na výrobu nového typu prevodoviek znížujúcich spotrebu pohonných látok. Informoval, že už začali s náborom pracovníkov. "Závidíme vám vašu adaptabilitu a rýchly vývoj a veríme, že sa tento duch prenesie aj do Európy, ktorá sa nachádza na križovatke," povedal.
Podľa starostu Konkolyho projekt GTF má v sebe vysokú pridanú hodnotu a vytvorí množstvo priamych a nepriamych pracovných miest. "Príležitosť dostanú odborníci z rôznych oblastí a aj s vyššími kvalifikáciami. Investícia je impulzom pre rozvoj školstva, zdravotníctva a športu v regióne. Obec Kechnec je pripravená poskytnúť tieto služby na profesionálnej úrovni. Jej predstavitelia si vážia rozhodnutie investora pre park Kechnec a sú presvedčení, že vzájomná spolupráca bude korektná a obojstranne prospešná," dodal.
Getrag Ford Transmissions so sídlom v Kolíne nad Rýnom je spoločným podnikom nemeckej firmy GETRAG, špecialistu na prevodovky a firmy Ford Motor a členom GETRAG Corporate Group. GETRAG Corporate Group je najväčším nezávislým výrobcom manuálnych prevodoviek na svete. Výrobné prevádzky má GFT okrem Kolínu v Bordeaux a britskom Halewoode. V Göteborgu sídli jeho vývojové centrum pre produkty.
GFT je už ôsmym investorom v 330 hektáropvom priemyselnom parku Kechnec, ktorý patrí medzi najlepšie pripravené investorské územie v rámci Slovenska.
(1 EUR = 38,360 SKK)

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:42