StoryEditor

Tender na vnútre: v hre bol Počiatek

Minister financií Ján Počiatek musí už krátko po nástupe do funkcie riešiť riziko konfliktu záujmov. Figuruje totiž vo firme Telenor Slovakia, ktorá sa na ministerstve vnútra uchádza o lukratívnu zákazku na technické a fyzické zabezpečenie východnej hranice s Ukrajinou.

Minister financií Ján Počiatek musí už krátko po nástupe do funkcie riešiť riziko konfliktu záujmov. Figuruje totiž vo firme Telenor Slovakia, ktorá sa na ministerstve vnútra uchádza o lukratívnu zákazku na technické a fyzické zabezpečenie východnej hranice s Ukrajinou. Počiatek a minister vnútra Robert Kaliňák sú pritom dobrí priatelia a spoluvlastníci eseročky FoRest, ktorá prevádzkuje reštaurácie Steam and Coffee.
Podľa informatívneho výpisu z obchodného registra bol ešte v pondelok (10. júla) Počiatek vedený v Telenore ako prokurista - štatutárny orgán, ktorý koná v mene podnikateľa. Riaditeľ vládneho odboru boja proti korupcii Marek Kalavský upozorňuje, že minister nemôže byť zároveň aj prokuristom, keďže by tak porušil zákon o konflikte záujmov. "Všetci verejní funkcionári majú 30-dňovú lehotu na to, aby si svoje pôsobenie vo firmách vyriešili," zdôraznil Kalavský.
Zatiaľ je teda všetko v poriadku, pretože nová vláda bola oficiálne vymenovaná 4. júla. Všetky povinnosti si v stanovenej lehote splním, vyhlásil pre HN Počiatek. "V niektorých firmách už prebehli valné zhromaždenia, na ktorých ma odvolali z funkcie štatutára či člena orgánov firmy. Pokiaľ ide priamo o Telenor, príslušné dokumenty už boli zaslané akcionárom do Nórska. Akonáhle ich podpísali, už nie som prokuristom." Ako dodal, v Telenore bol iba plateným manažérom (výkonným riaditeľom). Možný konflikt záujmov preto Počiatek odmieta, v tom sa zhodne aj s rezortom vnútra.
Prezidentka Transparency International Slovensko Emília Sičáková-Beblavá tvrdí, že o konflikt záujmov by išlo v prípade, ak by bol Počiatek spolumajiteľom firmy, alebo by v nej vlastnil nejaké akcie.

Milióny z EÚ
Tender na systém technického a fyzického zabezpečenia hranice by mal pohltiť značnú časť zo 45 miliónov eur, ktoré nám pričlenila Európska únia zo Schengenského prechodného fondu. Jeho vybudovanie je jednou zo základných podmienok na vstup Slovenska do schengenského priestoru, čím by Slovákom odpadli hraničné kontroly pri vstupe do členských štátov EÚ.
Telenor sa do súťaže zapojil v konzorciu spolu s francúzskou spoločnosťou THALES Communication. V minulosti už ministerstvo túto skupinu zo súťaže vylúčilo. Úrad pre verejné obstarávanie ju však vrátil späť do hry. "Bola to len jedna námietka z mnohých v tejto súťaži, a tak sme ju aj riešili," vysvetlila hovorkyňa úradu Helena Fialová. Personálne pozadie uchádzačov však úrad neskúma. "Zisťovať, kto všetko je vo firmách, to nie je našou úlohou."

(Ne)konečný príbeh?
V tejto chvíli súťaž stojí pre kontrolu Úradu pre verejné obstarávanie. Nie je to však jediným zdržaním výberového konania. Ministerstvo si takto vyberá dodávateľa už po druhý raz. Prvú súťaž totiž musel zrušiť úrad, pretože rezort pod vedením vtedajšieho šéfa Vladimíra Palka nesprávne definoval predmet obstarávania a urobil aj viacero iných pochybení. Aj nový tender sa však už ťahá takmer rok. Ministerstvo preto muselo zmeniť aj termín dokončenia systému, pričom do schengenského priestoru sme mali vstúpiť v roku 2007.
Podľa úradu by však súťaž malo zrušiť, pretože posunutím termínu uzávierky porušilo zákon. Na úrad už prišlo päť podnetov na výkon kontroly. "Sťažujú sa, že keby vedeli o tom, že lehoty na zhotovenia systému budú dlhšie, aj oni by sa zapojili do súťaže," vysvetlil podpredseda úradu Rudolf Kulman.
Zdržanlivý zostáva aj minister vnútra Robert Kaliňák. "Zatiaľ neviem povedať presne, či to stihneme alebo nie. Podľa určitých informácií, ktoré nie sú úplne overené, sú v trošku väčšom závoze Poliaci a bez našich poľských a maďarských partnerov nevieme Schengen spustiť."

Prípravy na Schengen u susedov
Poľsko
: Nová poľská vláda vedená konzervatívnou stranou Právo a Spravodlivosť si myslí, že vstup Poľska do Schengenského priestoru v roku 2007 je ohrozený. Dôvodom je Informačný systém Schengen II., ktorý by mal byť zavedený na východnej hranici Poľska s Ukrajinou. Meškanie dodávky systému je takmer rok. Súčasná vláda obviňuje z problémov bývalý ľavicový kabinet premiéra Marka Belku.
Maďarsko: V Maďarsku pôvodne plánovali ukončiť prípravy na pripojenie k spoločnému informačnému systému ochrany vonkajších hraníc EÚ do konca tohto roka. Tieto optimistické plány však meškajú, čo potvrdila ešte bývalá ministerka vnútra Mónika Lamperthová. Prípravy sa podľa nej kvôli technickým záležitostiam môžu uzavrieť pravdepodobne až v roku 2007. Vstup Maďarska do schengenskej zóny by to oddialilo najmenej o rok. Dôvodom však nie je nepripravenosť krajiny, ale nízka priepustná kapacita už fungujúceho spoločného systému ochrany vonkajších hraníc EÚ.
zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:44