StoryEditor

Bielik pred súdom: Sú to spravodajské hry

03.11.2005, 23:00
Pred Špeciálny súd včera predstúpil prvý politik - starosta Rače za KDH Pavol Bielik, ktorý je obžalovaný z päťmiliónovej korupcie. Bielik vinu odmieta, obžalobu považuje za protizákonnú a hovorí o diskreditačnej kampani.

Pred Špeciálny súd včera predstúpil prvý politik - starosta Rače za KDH Pavol Bielik, ktorý je obžalovaný z päťmiliónovej korupcie. Bielik vinu odmieta, obžalobu považuje za protizákonnú a hovorí o diskreditačnej kampani. "Do tejto kauzy sa vnáša politikum a nevylučujem, že ide aj o spravodajské hry," vyhlásil pred súdom Bielik. Dokonca tvrdí, že samotný skutok sa vôbec nestal. Vinu popiera aj druhý obžalovaný - bratislavský podnikateľ Jaroslav Šuščák.
Kauza sa týka výstavby bytových domov v bratislavskej časti Rača. Podľa prokuratúry mal Šuščák od predsedu predstavenstva firmy Invest In Pavla Kollára vypýtať v mene Bielika úplatok (malo ísť o päť percent zo zhruba 100-miliónovej zákazky) za odsúhlasenie výstavby. "Povedal, že mi vybaví súhlas mestskej časti, ale ako protislužbu chce päť miliónov korún," skonštatoval pred súdom hlavný svedok prípadu Kollár. Šuščák to odmieta, úplatok vraj od nikoho a pre nikoho nikdy nepýtal. Potvrdil, že s Kollárom viackrát rokoval, ponúkal mu však len svoje služby - vypracovanie štúdie pre jeho investičné zámery. Kollár tvrdí niečo iné. Následne sa stretol so starostom, ktorý "potvrdil žiadosť o úplatok". Šéf Invest In to vzápätí nahlásil polícii.

Obžalovaní verzus svedok
Obžalovaný starosta pripustil, že sa s Kollárom stretol, o peniazoch však reč nebola. "Nikdy som žiadny úplatok nežiadal, ani som ho neprevzal." Vylučuje, že on sám by mohol vybaviť súhlas, keďže územný plán schvaľuje magistrát hlavného mesta. Okrem Kollárovho svedectva má súd k dispozícii aj dôkazy z odpočúvania telefonátov. Tie Šuščák označil za nezákonné a v "tomto trestnom konaní nepoužiteľné". Ešte vlani sa z policajného archívu stratila časť nahrávok, ktoré súviseli s touto kauzou. Prokuratúra už obžalovala zo zneužitia právomocí verejného činiteľa troch policajtov, ktorí nezabezpečili zálohovanie telefonických nahrávok.
Brat Bielikovi verí
Súd so starostom Rače bude pokračovať dnes. Na včerajšie pojednávanie sa prišiel pozrieť aj Bielikov brat Ján, ktorý je poslancom NR SR za KDH a v parlamente šéfuje výboru pre zdravotníctvo. "Som presvedčený, že brat je nevinný," povedal pre HN. Okrem korupcie Pavol Bielik čelí aj ďalšiemu obvineniu. Polícia ho podozrieva, že v roku 1999 bez súhlasu zastupiteľstva neoprávnene odsúhlasil 750-tisíc Sk na rôzne projekty. Vyšetrovateľ obvinil Bielika z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. "Naďalej sa koná, vyšetrovanie nie je ukončené," informovala HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.
Neprítomní prominenti
Bielik napriek kauzám ostáva v hre o kreslo poslanca VÚC. Krajská rada KDH totiž neakceptovala odporúčanie predsedníctva strany, aby Bielika stiahla z kandidátky do regionálnych volieb. Podľa podpredsedníčky krajskej rady Kataríny Smieškovej názor vedenia strany odmietlo jedenásť členov, šesť s ním súhlasilo a traja sa zdržali hlasovania. Na rokovaní sa nezúčastnili traja vplyvní členovia krajskej rady: minister vnútra a podpredseda KDH Vladimír Palko a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Minárik a poslanec NR SR František Mikloško. "Mal som iné pracovné povinnosti a myslím, že na predsedníctve som svoj postoj vyjadril jasne," odôvodnil svoju neúčasť Minárik. Mikloško zase nechcel, aby členovia rady mali pocit, že ich vedúci predstavitelia strany chcú lámať. Podľa poslankyne NR SR Márie Demeterovej, ktorá sa na rokovaní zúčastnila, nie je vylúčené, že v ich prítomnosti mohlo hlasovanie dopadnúť ináč. Predseda KDH Pavol Hrušovský považuje verdikt krajskej rady za jej slobodné rozhodnutie. "Osobne ma neteší, ale rešpektujem ho." Samotný Bielik stanovisko rady zatiaľ odmietol komentovať. Vyjadriť sa chce až po obdržaní oficiálneho stanoviska.

Korupčné kauzy a politika:
- Gabriel Karlin (ĽS-HZDS):
Poslanca NR SR odsúdil v roku 2005 Okresný súd v Banskej Bystrici na rok väzenia a pokutu 100-tisíc Sk. V roku 2003 ho zadržala polícia s úplatkom, ktorý mal dostať za ovplyvnenie zadania zákazky na dostavbu telocvične v Žiari nad Hronom. Karlín sa voči rozhodnutiu súdu odvolal. V súvislosti s kauzou prišiel o funkciu predsedu krajskej organizácie ĽS-HZDS v Banskobystrickom kraji.
- Eugen Čuňo (SDKÚ): Viceprimátor Košíc je obvinený z prijatia miliónového úplatku za výstavbu obecných nájomných bytov. Vyšetrovanie stále prebieha. SDKÚ mu dočasne pozastavila členstvo i výkon straníckych funkcií.
- Ladislav Gál a Ladislav Borovszký (SMK): Prednostov krajského pozemkového úradu v Trnave a obvodného pozemkového úradu v Galante v roku 2005 obvinili z korupcie. Obidvaja boli nominanti SMK. Zo svojich funkcií boli následne odvolaní.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 05:43