StoryEditor

Ficov plán: Peniaze z SPP

06.10.2006, 00:00
Premiér Robert Fico už vie, kde by mohol získať 16 až 18 miliárd korún, ktoré chýbajú na priority vlády. Účet za sľuby by mal "zaplatiť" Slovenský plynárenský priemysel, cez mimoriadne dividendy.

Premiér Robert Fico už vie, kde by mohol získať 16 až 18 miliárd korún, ktoré chýbajú na priority vlády. Účet za sľuby by mal "zaplatiť" Slovenský plynárenský priemysel, cez mimoriadne dividendy.
Nepriamo to včera potvrdil aj šéf Slovenskej národnej strany Ján Slota, ktorý vidí možnosti získať peniaze z majetkových účastí štátu, najmä v SPP.
Podľa vzoru liberála
Ako chce premiér tieto mimoriadne peniaze získať? Preúčtovaním hodnoty majetku plynární tak isto, ako to pred rokom navrhoval ešte vtedajší minister hospodárstva a predseda liberálnej ANO Pavol Rusko.
Pri unbundlingu, teda rozdelení SPP na distribučnú a prepravnú spoločnosť, sa mal majetok plynární preceniť a ich aktíva mali zostať v samostatnej firme SPP Aktíva. Tým sa mal vytvoriť priestor na výplatu mimoriadnych dividend za asi 33 miliárd korún, pričom štát by z nich zinkasoval približne 17 miliárd. Práve sociálny demokrat Robert Fico ešte ako opozičný líder tento úmysel kritizoval s tým, že "ak sa SPP precení na vyššiu hodnotu, potvrdí sa, že vláda predala plynárne pred troma rokmi pod cenu.
Možné je všetko
Hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara pre HN potvrdil, že unbundling v SPP je predmetom záujmu ministerstva hospodárstva. "Určite sa hľadajú možnosti, aby všetko bolo v súlade s literou zákona a so štandardmi. Minimálne zistiť, či tie veci boli urobené korektne, seriózne," povedal Zvara.
Takzvaný unbundling má prebehnúť v dvoch etapách. Tú prvú, v ktorej sa činnosti firmy oddelili právne, majú plynári už za sebou.
Exminister Pavol Rusko: "Ak sa prvá etapa urobila spôsobom, ktorý umožní dodatočné presunutie aktív, tak potom by to bolo možné."
Plynárne sa k tomu včera nevyjadrili.
Že je možné dostať z SPP vyše 30 miliárd, si myslí aj poradca ministra financií Dušan Halgaš. Podľa všetkého však iba v prípade, že druhá etapa (v ktorej sa oddelia účty činností SPP) rozdelenia plynární ešte neprebehla. "Účtovné oddelenie sa musí zrealizovať do júna 2007. Všetko závisí od toho, či už tento druhý krok urobili a či je teda ešte možné preúčtovať majetok. To by vedelo povedať vedenie SPP," povedal Rusko. Hovorkyňa však včera o tom, v akom je unbundling štádiu, nevedela.
Au revoire, euro
Ak by vláda získala peniaze na sľuby takýmto spôsobom, zvýšil by sa deficit verejných financií a nedodržali by sa maastrichtské kritériá na prijatie eura v roku 2009. "Je na nás, ako tie zdroje nájdeme, ale garantujem vám trojpercentný deficit," vyhlásil v stredu predseda vlády.
Halgaš ale hovorí: "Nepoznám žiadnu účtovnícku fintu, aby to negatívne neovplyvnilo deficit štátneho rozpočtu. Je to totiž jednorazový príjem, a ak by sa strovil, určite by zvýšil deficit."
To však nie je jediný problém. Keďže zisk z precenenia by bol iba účtovný, reálne peniaze (alebo aspoň ich časť) na výplatu mimoriadnych dividend by si plynárne museli požičať.

Na aké sľuby potrebuje vláda peniaze:
- vianočný príspevok k dôchodkom
- pôžičky mladým
- 15-tisícový príspevok pri narodení prvého dieťaťa
- dorovnanie platieb poľnohospodárom
- zvýšenie zdravotného poistného za poistencov štátu
- zníženie DPH na lieky

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 16:44