StoryEditor

Dzurindovi už nehrozí vyšetrovanie

23.06.2004, 00:00

Pri postúpení informácie o bezpečnostnej nespoľahlivosti exriaditeľa NBÚ Jána Mojžiša do rúk predsedu vlády Mikuláša Dzurindu nebol spáchaný trestný čin. Úrad špeciálneho prokurátora preto zastavil trestné stíhanie v tejto veci, ktoré na podnet advokáta Romana Kvasnicu začal vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii. Hovorkyňa generálnej prokuratúry Svetlana Husárová pre HN však spresnila, že o definitívnom odmietnutí podania prokurátor ešte nerozhodol. Kvasnica napadol spôsob, akým SIS po vydaní bezpečnostnej previerky NBÚ jeho riaditeľovi informovala premiéra o zisteniach, ktoré poslala ako podklady k Mojžišovej previerke.
Samotný Mojžiš tvrdil, že SIS poskytla premiérovi utajenú časť jeho bezpečnostného spisu. Tajná služba to odmietla s odôvodnením, že premiér mal na informácie oprávnenie. So žiadosťou o reakciu sme kontaktovali aj Kvasnicu, ale ten sa k rozhodnutiu Úrad špeciálneho prokurátora (ÚŠP) odmietol vyjadriť. Kauza sa objavila v septembri 2003, keď vrcholil konflikt medzi premiérom a Mojžišom. NBÚ vtedy informoval, že v premiérovom trezore sa má nachádzať dokument z Mojžišovej previerky. Prokuratúra však následne konštatovala, že nešlo o bezpečnostný spis, ale o iný materiál, ktorý zadokumentovala SIS. Tajná služba podľa informácií HN disponovala poznatkami o kontaktoch Mojžiša s nemenovaným podnikateľom, o ktorého sa bezpečnostné zložky štátu priebežne zaujímali.
Krátko po medializácii Kvasnicovho trestného oznámenia prenikli na verejnosť informácie, že po troch rokoch stále pokračuje vyšetrovanie úniku utajovaných skutočností z policajného zboru. Práve spomínaného advokáta mali špecializovaní vyšetrovatelia varovať, že ho odpočúva finančná polícia. Medzi informátormi mali byť podľa medializovaných údajov aj vtedajší šéf analytickej sekcie SIS Ján Mojžiš a súčasný riaditeľ Úradu boja proti korupcii Jozef Šátek. Preverovanie síce Inšpekcia rezortu vnútra zastavila, ale prokurátor ÚŠP toto rozhodnutie zrušil a preverovanie obnovil. Ako sme zistili, dôvodom bola skutočnosť, že v kauze skupinka odznelo meno Mojžiša i Šáteka. Podľa Kvasnicu sú to však umelé konštrukcie.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 17:39