StoryEditor

Fronc začína sériu stretnutí k reforme vzdelávania

12.09.2005, 12:00
Tú mal priniesť nový školský zákon už v predchádzajúcom volebnom období, no vtedajším ministrom školstva Milanovi Ftáčnikovi a Petrovi Ponickému sa pred voľbami nepodarilo zákon presadiť. Podobná situácia je aj v súčasnosti. Fronc zákon už koncom roka 2003 označil za prioritu roku 2004, základné idey zákona predstavil v apríli tohto roku, koncom augusta však informoval, že ho zatiaľ nepredloží.

Minister školstva (MŠ)Martin Fronc začína avizovanú sériu stretnutí s učiteľmi, rodičmi a odborníkmi s cieľom pripraviť reformu vzdelávania na základných (ZŠ) a stredných školách (SŠ). Tú mal priniesť nový školský zákon už v predchádzajúcom volebnom období, no vtedajším ministrom školstva Milanovi Ftáčnikovi a Petrovi Ponickému sa pred voľbami nepodarilo zákon presadiť. Podobná situácia je aj v súčasnosti. Fronc zákon už koncom roka 2003 označil za prioritu roku 2004, základné idey zákona predstavil v apríli tohto roku, koncom augusta však informoval, že ho zatiaľ nepredloží. Dôvodom je podľa neho nestabilná politická situácia. Zákon o výchove a vzdelávaní platí pri tom už od roku 1984 a bol 15-krát novelizovaný.
Rezort školstva však chce reformu vzdelávania pripraviť. Podľa Froncovej tézy Naučme sa učiť - učíme sa pre život by sa v školách mali deti menej "bifľovať", mali by vedieť hľadať súvislosti medzi nadobudnutými vedomosťami a taktiež by mali byť tvorivejšie a samostatnejšie. Zvýšená pozornosť by sa mala venovať mimoriadne nadaným aj hendikepovaným žiakom, priestor dostane aj celoslovenské porovnávanie škôl na základe úspešnosti svojich absolventov.
Minister školstva dnes bude o reforme rokovať v základnej škole na Sibírskej ulici v Prešove. V utorok sa stretne s odborníkmi aj novinármi v Bratislave.
TASR informovala tlačová tajomníčka MŠ Katarína Hamerlová.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 15:58