StoryEditor

Slovensko ďalej zrýchli tempo, Česko spomalí

16.11.2006, 10:25
Autor:
TASRTASR
Iba jedenkrát sa v tomto desaťročí stalo, že české hospodárstvo svojou rýchlosťou predstihlo slovenského suseda, a to vlani o symbolickú desatinku percentného bodu. Ale tento rok si to Slováci vynahradia. O tom ekonómovia nepochybujú.

Iba jedenkrát sa v tomto desaťročí stalo, že české hospodárstvo na fiktívnom závodisku svojou rýchlosťou predstihlo slovenského suseda, a to vlani o symbolickú desatinku percentného bodu (6,1 oproti slovenským 6 %).
Ale tento rok si to Slováci vynahradia. O tom ekonómovia nepochybujú. Stredajšie číslo o medziročnom raste HDP za 3. štvrťrok tohto roka (9,8 %) im doslova vyrazilo dych. Na tom nič nemení skutočnosť, že ide o "bleskový odhad" štatistikov. Podrobnejšie čísla predostrú začiatkom decembra.
Ale už dnes je podľa analytikov isté, že slovenský hospodársky rast sa tento rok priblíži 7 %. Česi sa ale tiež nemusia hanbiť. Európska komisia im pred niekoľkými dňami na tento rok predpovedala slušných 6 %. Druhý najlepší ukazovateľ v strednej Európe.
Avšak v budúcom roku sa Slováci svojim západným susedom ešte vzdialia. V regióne sú totiž jediní, ktorých ekonomika budúci rok ďalej naberie silu. Vzrastie o 7,2 %, zatiaľ čo Česi sa budú musieť uspokojiť s 5,1 %. To sú posledné čísla z prognostickej dielne Bruselu.
Slovensku tak prospievajú reformy, ktoré zaviedol predchádzajúci kabinet Mikuláša Dzurindu. Presadil okrem iného 19-% rovnú daň, ktorá sa týka aj firemných ziskov. V Česku je 24-%. "Nie je pochýb o tom, že slovenské hospodárstvo je veľmi dobre naštartované. Preto sa tiež slovenská vláda nepúšťa do zásadných zmien," komentuje Zdenek Lukas z Viedenského ústavu pre medzinárodné hospodárske porovnania. Ako dodáva, jeden tieň za sebou Dzurindove reformy nechali. Nastali citeľné sociálne rozdiely medzi slovenskými regiónmi. Zvlášť je to vidieť medzi Bratislavou a priľahlým regiónom na jednej strane a východným Slovenskom, ktoré susedí s ešte chudobnejšou Ukrajinou, na strane druhej. "Ale aj na chudobnejší východ začínajú prichádzať malí, veľakrát nie príliš známi zahraniční investori," hovorí Viliam Pätoprstý zo slovenskej UniBanky.
Český HDP prepočítaný podľa parity kúpnej sily je stále takmer o 30 % vyšší ako na Slovensku, vyplýva z poslednej správy EBOR.
Slovensko má síce nižšie dane, ale v porovnaní s Českom tiež niekoľko handicapov, hovorí Pätoprstý. Najprv, do Česka začal skôr prúdiť zahraničný kapitál, ktorého čistý prílev v období 2005 - 2006 podľa EBOR presiahne 14,5 miliardy USD, v prepočte 405,7 miliardy SKK. Slovensko získa 5,4 miliardy USD. "Česko má tiež lepšiu mikroštruktúru. Tým myslím napríklad prepracovanejšie vzťahy medzi firmami a štátnou správou," dodáva Pätoprstý. Podľa neho pre Česko hovorí tiež výhodnejšia zemepisná poloha - z pohľadu západoeurópskych partnerov. Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.

01 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmeny na Blízkom východe 02 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bush pred zásadnou voľbou 03 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: České trhy 04 - Modified: 2003-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Matadoru Púchov sa v Rusku darí
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 04:21